ETU Triatlon Európa Kupa, Székesfehérvár

Két edzőtábor között indultak az Európa-kupán

Rápihenés nélkül, franciaországi edzőtáborozásból érkezve is helyt álltak a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói az augusztus 25-én, Székesfehérváron első alkalommal megrendezett ETU Triatlon Sprint Európa-kupán, melynek végén hárman visszautaztak Font Romeu-ba.

Az Alba Triatlon SE szervezésében életre hívott 750 m úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból álló viadalon huszonöt ország több, mint száznegyven versenyzője állt rajthoz. Az ideálisnak mondható új versenyhelyszínen, a csónakázó tónál és környékén nem maradtak magyar érem nélkül a szurkolók: Vanek Margit, a budaörsiek üdvöskéje a dobogó harmadik fokára léphetett fel.

A tiszaújvárosiak közvetlenül a két és fél hetes franciaországi magaslati edzőtáborból – beépítve ezt a versenyt felkészülésükbe – érkeztek Székesfehérvárra, így tehát nem volt rápihenés, vagy kikönnyítés.  Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor a szeptemberi világbajnokságra hangolnak, Mátyus Lilire junior Európa-kupa futamok, míg Lehmann Bencére felnőtt Ek-futamok várnak.

 

  • Putnóczki Dorka az élboly elejével úszott, de aztán a 11 fős kerékpáros szökésben, melyben olimpikonunk, Vanek Margit is tekert, nem tudott megragadni, a 2. bolyban folytatta – tudtuk meg Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Az élete első felnőtt nemzetközi versenyén debütáló Mátyus Lili is közel úszott az élbolyhoz, de ő eleve a 14-16 fős 2. bolyban kapott helyet, ahova csatlakozott még néhány versenyző hátulról. A második depózásnál 1 perces előnye volt az időközben „összeolvadt” első bolynak, melyben a mieink is tanyáztak. Lili nagyon szép futással lett a 14., Dorka kevésbé jó teljesítménnyel a 23. helyet érdemelte ki. A férfiak versenyének nyitószámában a magyarok domináltak, Dévay Márk az 1., Karai Levente a 3. Lehmann Bence a 4. Papp Tamás az 5., míg Lehmann Csongor a 6. pozíciót foglalta el ekkor. Az elő 2 kerékpáros körben Dévay és egy angol fiú próbálkozott szökéssel, sikertelenül, csakúgy, mint a további kísérletek. A végig nagy tempót hajtó, 30-35 tagú fő bolyban pedáloztak a mieink is.  Futásra váltva Király István óriási tempóban rontott ki a pályára és végig a dobogóért harcolt.  Csongor fiam a 4-15. helyen volt egy sorban, míg Bence fiam hátrébb depózott, onnan előzgetett. Mindkettejüknek volt egy holtpontja 3 km körül, a végén viszont újra beindultak. „Szódával” jó az eredmény, hiszen nehéz kiszámítani, ki mennyire tud munkából, ráadásul magaslatról menni. Mivel nem könnyítettünk ki, talán jó néhány helyezés benne maradt a versenyben, de mi elsősorban az ausztráliai világbajnokságra készülünk.  Érdekesség, hogy a székesfehérvári Ek-futam után, már vasárnap hajnalban Dorka, Csongi és Bence visszautazott Font Romeu-ba, ahol szeptember 4-ig tovább edzőtáboroznak. Hazaérkezésük után, szeptember 6-án indulunk Ausztráliába, Gold Coast-ra, ahol szeptember 15-én rendezik meg a világbajnokságot.

 

 

 

Eredmények

Férfiak: 1. Morgan Davies (brit) 51:19 perc, 2. Lars Pfeifer (német) 51:38, 3. Matthias Steinwandter (olasz) 51:45, 4. Király István (magyar) 51:47, …11. Lehmann Csongor (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 52:11, 12. Dévay Márk 52:16,…16. Lehmann Bence (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub), 52:30, …22. Dévay Zsombor 52:37, …33. Karai Levente 54:10, …36. Papp Tamás  54:20

NŐK
1. Sara Vilic (osztrák) 58:13 perc, 2. Jenny Manners (brit) 58:23, 3. Vanek Margit (magyar) 58:41, …9. Sárszegi Noémi (magyar) 59:56, …14. Mátyus Lili (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:00:35 óra, … 23. Putnóczki Dorka (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:01:29, … 34. Szegedi Sára (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:06:30.

 

KÉPALÁÍRÁS:

Mátyus Lili élete első felnőtt világversenyén nagyszerűen teljesített.

(Fotó: Fróna Judit)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.