Világbajnoki arany

Óriási futása világbajnoki aranyat ért

 

Magyar idő szerint múlt szombaton éjszaka a tiszaújvárosiak kiválósága, Lehmann Csongor tiszteletére játszották el a Himnuszt az ausztráliai Gold Coast-on megrendezett triatlon világbajnokság junior korcsoportos eredményhirdetésén.

 

 

Tavaly, a rotterdami világbajnokságon is éreztem, hogy akár dobogón is végezhetek, ám akkor leginkább a rendkívül zord időjárás miatt, a 7. helyig jutottam – fogalmazott még Ausztráliában Lehmann Csongor. – Emellett a 2017-es és az idei junior Eb-n megszerzett bronzérem is önbizalmat adott, hogy bizakodva várjam az idei világbajnokságot. A felkészülés során mindent a  vb-nek rendeltem alá. Ifjúsági olimpiai ezüstérmes bátyámmal, Bencével és a többiekkel nagyon keményen edzettünk. A Gold Coast-on rám osztott 4-es rajtszám már egy kicsit a figyelem középpontjába állított. Ezt éreztem azon is, hogy a verseny előtti estét doppingvizsgálaton kellett töltenem, ami természetesen megismétlődött a verseny után, ezúttal az eredménynek köszönhetően. Az úszás  viszonylag hullámos tengeröbölben volt, ahol az apály miatt a sodrással, a nagy oldalszél miatt az oldal-hullámokkal kellett számolni, ennek megfelelően rajthelyet választani. Érdekesség, hogy ahogy beálltam, az utánam beszólított európai vetélytársaim mind mellettem igyekeztek helyet foglalni maguknak. Az úszás során az első néhány kartempóval leverték a szemüvegem és az úszósapkám. A szemüveget visszaigazítva visszaúsztam az elsőkre, majd innen viszonylag “nyugodt” úszás következett bójakerüléssel a depóig. Az 5-6. helyen értem partot, majd gyors depózás után, mintegy  tízen próbáltunk eltávolodni az üldözőktől, egy-két Új-zélandi versenyző pedig tőlünk akart megszökni. A tavalyi Európa-bajnok vezetésével a táv felénél felért  ránk az üldöző boly, így 30 tagúra duzzadt a csoportunk. Akciódús kerékpározás után bolyunk szakadozva ért a depóba, nekem az első négy között sikerült letenni a kerékpárt, innen futottam ki az 5 km-re. Gyors kezdés után a futás első körében két francia és egy német vetélytársammal négyen maradtunk az élen. 2,5 km-nél éreztem, hogy ellenfeleim “elgyengülnek”, ekkor rátettem egy lapáttal, gyorsítottam, amit már nem tudtak átvenni. A végén több, mint 20 mp előnnyel értem

  • célba, így még ünnepelni is volt időm. Az első öröm után hamarosan találkoztam a „földijeimmel”, Márkus Gergővel, és a kameraman, Pásztor Krisztián is gratulált az eredményhez, aztán sok mindenki más. Nagyon örülök, hogy sikerült elérnem a célom, dobogóra állnom, annak is a legmagasabb fokára, ami külön ajándék. Mindenkinek köszönöm, aki hozzá segített ehhez a fantasztikus sikerhez! Figyelemre méltó: 2009-ben az ugyanitt megrendezett vb-n a spanyol Mario Mola, a jelenlegi felnőtt világbajnok állt a junior világbajnoki dobogó tetején…

 

A legkeményebb táborozással

  • Az egész 2018. évi felkészülést és versenytervet a vb, illetve a további fejlődés jegyében állítottuk össze – fogalmazott Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke. – Célunk az volt, hogy miután tavaly Csongor az európai junior ranglista élén végzett, illetve az Eb-n érmet szerzett, és vb-n is az elitben végzett, „elhagyjuk” a junior mezőnyt, és a felnőttek között versenyezzünk. Ez meglehetősen sikeresen ment, melyet Európa-kupa győzelem, világkupa döntőbe jutás, Bundesliga-dobogó  bizonyított. Az idei junior Eb-bronz már egy kicsit csalódást jelentett neki, de már ott is látszott, hogy nehezen lehet zavarba hozni a juniorok között. Rendkívül jó csapatban tudott dolgozni – a téli és tavaszi edzőtáborokban társa volt testvére, Bence, illetve a Sinkó-Uribe fivérek, Aurél és Ábel, valamint időnként a válogatott többi versenyzője is. A közvetlen vb-felkészülést egy hónap magaslati edzőtáborozás jelentette a Pireneusokban, szokásos helyünkön, a Francia Olimpiai Edzésközpontban. A táborban nagyon komoly munkát végeztek el, talán soha még  ilyen keményet. Először szakítottuk meg a tábort versennyel – a székesfehérvári Európa-kupán indultak augusztus végén – ez látszott is az ottani eredményen (11.), de a versenyterhelés olyan inger volt, ami kellett ehhez a világbajnoki sikerhez. A 8 órás időeltolódással járó átállást kiszámolva, 1 nap otthon tartózkodás után utaztunk Ausztráliába, ahol a jelek szerint minden a legjobban sikerült!

 

Kilencedik helyen végzett a mix-váltó

A világbajnokság zárónapján rendezték meg az U23-as és junior sportolók alkotta nyílt vegyes váltó versenyszámot. Elsőként Lehmann Csongor mix-váltóban Európa-bajnok klub- és csapattársa,  Putnóczki Dorka teljesítette a 250 m úszásból, 7 km kerékpározásból és 1500 m futásból álló távot. Úszás után még ő vezetett, de ezt követően szinte a verseny teljes hátralévő részét a középmezőnyben töltötték a magyarok. Az újdonsült világbajnok Csongor, Sebők Klaudia és az U23-soknál második vb-bronzérmét kiérdemlő Bicsák Bence is egyenletes teljesítményt nyújtott, ami végül a kilencedik helyre volt elegendő.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.