Lehmann Csongor megnyerte első világkupáját

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub U23-as világbajnoka, Lehmann Csongor fantasztikus versenyzéssel aranyérmes lett a szeptember 11-én, vasárnap a Karlovy Varyban megrendezett világkupa-futamon.

 A világhírű fürdővárosban, Karlovy Vary-ban a férfiaknál idén 25 ország, 66 sportolója állt oda a rajthoz. A 2-es rajtszámot kiérdemlő tiszaújvárosi Lehmann Csongor az első öt között fejezte be az 1500 méteres úszást, melyet honfitársa, az újdonsült aquatlon világbajnok Dévay Márk „nyert” meg. Az emelkedőkkel alaposan megtűzdelt kerékpáros pályán 7 kör, összesen 40,8 km várt a mezőnyre. A második váltásnál a 22-ről 18 tagúra olvadt élboly, soraiban Lehmannal és az idősebb Dévayval, közel egy perces előnnyel kezdhette meg a szintén emelkedős, 10 km-es futást. Az első kilométereken a múlt heti, Valenciában megrendezett világkupa bronzérmese, az amerikai Matthew McElroy diktálta a tempót. A táv felére az élen kialakult a későbbi dobogós-trió, Lehmann és McElroy mellé a német Luhrs csatlakozott. Az üldözők, köztük a valenciai világkupa győztese, a korábbi junior világbajnok brazil Manoel Messias, nem tudtak jelentősen közelíteni a vezető hármashoz, akik így egymás között osztották el az érmeket. A gyakori ritmusváltások következtében a német triatlonos leszakadt, majd az utolsó emelkedőn Lehmann Csongor rápakolt még egy lapáttal, ami már McElroy-nak is sok volt. A párizsi olimpiára készülő 23 éves tiszaújvárosi sportoló két évvel ezelőtti 9. helye, és a tavalyi bronzérme után ért fel a csehországi olimpiai távú verseny dobogójának tetejére. Ezzel a sikerrel Lehmann Csongor begyűjtötte élete első elit világkupa-elsőségét. Az öt magyar induló közül a top10-ben végzett még Dévay Márk és Faldum Gábor is. Dévay Zsombor a 21., míg Tóth Tamás a 36. helyen zárt. A verseny erősségére, színvonalára jellemző, hogy 15 sportoló idő előtt mehetett zuhanyozni.

A legjobb futóidővel

  • A rajt pillanatától végig elől tudtam lenni, ami meghatározó momentumnak bizonyult. – mondta a célba érkezése után, Karlovy Varyban Lehmann Csongor. – A verseny előtt úgy éreztem bármi lehet, hiszen sok gyors lábú srác jött el Csehországba. Fontos volt, hogy a kerékpározás után elsőként tudtam kimenni a futópályára. A cél előtt bő 1 kilométerrel, az emelkedőn sikerült leszakítanom a kiváló futó amerikai vetélytársamat is, kiderült, hogy ő sem sérthetetlen. Onnantól kezdve már „csak” 800 métert kellett kibírnom. Boldog vagyok, hogy ez összejött és a rengeteg munkának meg lett az eredménye, ráadásul úgy, hogy enyém lett a legjobb futóidő is! Az első hely „jól hozott a konyhára”, az érte kapott 500 olimpiai ponttal az eddigi 16. helyről a kvalifikációs lista és a világranglista top10 környékére kerülök, ami további motivációt jelent számomra az év hátralevő versenyire, a felkészülésre.

Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől megtudtuk még, hogy Csongor fia idén 50 mp-el jobbat futott Karlovy Varyban, mint tavaly, amikor harmadik lett.  Ez az idő tavaly is aranyat ért volna. 

Lehmann Csongor következő két erőpróbája két olimpiai távú világbajnoki széria-verseny (WTCS) lesz, október 8-án, az olaszországi  Cagliari-ban, november 5-én pedig Bermudán. 

Eredmények

Férfiak: 1. Lehmann Csongor (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:51:10 óra, 2. Matthew McElroy (amerikai) 1:51:20, 3. Lasse Luhrs (német) 1:51:42,…9. Dévay Márk (magyar, Trion SC) 1:52:32, 10. Faldum Gábor (magyar, Mogyi SE) 1:52:35,…21. Dévay Zsombor (Trion SC) 1:53:55,…36. Tóth Tamás (magyar, Budaörsi TK) 1:56:37.

Szűcs István

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.