2001: Martin Krnavek megvédi elsőségét, Siri Lindley átveszi a trónt Harrop-tól

A TVK Triatlon Nagyhét 2001-ben – rendhagyó módon  – az AES Aquatlon Országos Bajnoksággal indul.

A futásból, úszásból aztán újra futásból álló versenyformát külföldön már régóta gyakorolják, most itthon is megpróbálkoznak vele – elsőként Tiszaújvárosban. A helyszín a Dísz-tó és környéke, a verseny, mely a Sportminisztérium „Sport 25” programjába is bekerül, a rossz idő ellenére is rengeteg nézőt vonz. A Tiszaújvárosból a Buda-Cash-hez igazolt Ágoston Szabolcs nyer, a lányoknál Edöcsény Nóra a győztes. Másnap a TVK (Tovább jutsz Vagy Kiesel) Kupa versenyében a tiszaújvárosi Buru Gábor, akit a világ egyik legjobb triatlonos úszójaként jegyeznek,  virtuskodik: ezüstérmet szerez. A fő szám ezen a napon a „Jabil 1/3 Maraton”. Mindhárom szó ismeretes: a két utóbbi a 42 kilométeres táv harmadrészét, azaz 14-et jelent, a Jabil meg a városba nemrég betelepült nemzetközi, elektronikai eszközöket gyártó cég nevét. Több mint száz egyéni induló mellett ötven négytagú váltó is rajthoz áll.

Az aktuális világkupán a cseh Martin Krnavek fenomenális futással végig őrzi minimális, 12 másodperces előnyét és 2000-hez hasonlóan, újra győz. 

Mindez semmi a nők versenyéhez képest. Az ausztrál Loretta Harrop szinte hazajáró vendég, sőt, hazajáró győző Tiszaúvárosban. Ezúttal sem akart változtatni a többször jól bevált koreográfián. Az úszásban szerzett egyperces előnyét a kerékpáron – hiába üldözi őt az egész mezőny – megtartja, de a futás során elfárad és végül csak a 10. hely jut neki. Győz az amerikai Siri Lindley, kiváló, 1:56:47 órás idővel, akinek édesanyja a Phoneix Hotel szobájából szurkolja végig a versenyt. Ez a győzelem is kell neki ahhoz, hogy a szezon végén ő nyerje a világranglista összetett pontversenyét, miközben a világbajnoki címet is elhódítja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.