2005: Világbajnokok a vk-dobogó tetején

Az ausztrál Annabel Luxford és a kazah Dmitrij Gaag révén két világbajnok állhat fel a tiszaújvárosi, sorrendben kilencedik triatlon világkupa dobogójának tetejére. Az izgalmakra jellemző, hogy a férfi elsőséget csak célfotóval tudják eldönteni.

A női verseny első számában Atlanta úszó olimpiai bajnoka, az amerikai Sheila Taormina próbál a Tiszában jelentős előnyre szert tenni, mely nem igazán sikerül neki, hiszen meglehetősen szorosan követi őt az ITU-pontversenyben élen álló ausztrál Annabel Luxford.  A depózásnál  a brit Annaliese Heard bizonyul a leggyorsabbnak, de a belvárosba érve már vele teker Taormina, Luxford és a   német Christiane Pilz is. A belvárosi körözés két harmadánál összeér a két boly, melyben ott teker az ausztrál  Emma Snowsill és Walkó Andrea is. A futást a szökevény csoport három perc előnnyel kezdheti meg. Az U23-as világbajnok  Luxford 2,5 km-nél már 20 mp előnnyel halad az élen, újabb két kör után pedig közel két percre duzzad a fórja. Az előny kitart a célig, ahol Annabel először tapasztalhatja meg, hogy milyen fantasztikus dolog nyerni a Tisza-partján.   Legjobb magyarként – a nagyon előkelő 14. pozícióban – Walkó Andrea ünnepelhet a célban.

A tiszaújvárosi világkupa-futamok addigi legnépesebb férfi mezőnye, 22 nemzet, 72 sportolója kezdi meg a küzdelmet. Az első váltásnál, az úszás végén az új-zélandi Courtney Atkinson hátát nézhetik a többiek. A kerékpározás városi szakaszától azonban a közönség már egy hármas szökevény-csoportnak, a kétszeres vk-győztes ausztrál Craig Walton-nak, a helyiek nagy kedvencének, a francia Benjamin Sanson-nak és a 2000-es tiszaújvárosi világkupa bronzérmesének, a miskolci származású Kuttor Csabának tapsolhat először, akiket a világbajnok gyorsasági motoros, Talmácsi Gábor vezet fel néhány körön át. A trió másfél perccel az üldözők előtt teszi le a kerékpárját. A futás elején Kuttor Csaba fél perccel halad a többiek előtt, de Atkinson, az U23-as világbajnok ausztrál Brad Kahlefeldt és az 1999-ben, Montreálban felnőtt világbajnoki címet kiérdemlő kazah Dmitrij Gaag gyorsan felzárkózik. A befutó soha nem látott izgalmakat hoz. A három tiszaújvárosi vk-ezüstöt begyűjtő Gaag és Kahlefeldt 100 méteres vágtázókat meghazudtoló sprintben, célfotóval dönti el az elsőség sorsát. A szabályos bevetődés Gaag-nak sikerül jobban, így ő nyeri a gigászi csatát. Az óriásit produkáló Kuttor Csabát a 8. helyen fogadja üdvrivalgás.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.