Lehmann Csongor 8. lett Párizsban, a mix-váltóval


A jövő évi párizsi olimpia augusztus 20-án, vasárnap megrendezett hivatalos teszt eseményének mix-váltó versenyszámában Magyarország az előkelő nyolcadik helyet harcolta ki. A tiszaújvárosi színeket képviselő Lehmann Csongor is erősítette a nagy skalpokat begyűjtő nemzeti csapatunkat.

A 2-2 női és férfi versenyzőből álló mix-váltók versengésére 22 nemzet adta le a nevezését. A Szajna esőzés miatt megromlott vízminőségének tudatában a szervező bizottság hajnalban úgy döntött, hogy duatlonként rendezi meg a versenyt. Valamennyi sportolóra 900 méter futás, 5,8 km kerékpározás és 1,8 km futás várt.

Az első emberek után Franciaország állt az élen, a mieink Faldum Gábornak köszönhetően a negyedik helyen voltak ekkor, 15 mp hátrányban az éllovasoktól.  Gábor a következő két számban is jól versenyzett, így váltotta Kuttor-BragmayerZsanettet, aki tartani tudta ezt a pozíciót. A kerékpározás felénél a női és férfi egyéni győztest, Beth Potter-t és Alex Yee-t is soraiban tudó britek átvették a vezetést, sőt a németek is a franciák elé kerültek, de mi továbbra is negyedikként haladtunk, nyakunkon a brazilokkal és a belgákkal. Ez a hat váltó gyakorlatilag együtt volt ebben a periódusban, mintegy 20 másodperc előnnyel a dánok vezette üldözőkkel szemben.A második váltásnál, a kerékpározás befejezésénél a belgák álltak élre, őket a németek, a brazilok és mi követtük, mögöttünk a franciákkal és a britekkel. Az első futó kör vége francia vezetést hozott, a magyar váltót a hatodik helyen jegyezték, 21 mp hátrányban. Zsanett megtartotta jó helyezésünket, 40 mp hátrányban indította útjára harmadik emberünket, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub menőjét, Lehmann Csongort, akinek addigra már az új-zélandi, dán és spanyol riválisa is 1-2 másodpercen belül volt. Csongor állta a sarat, olyannyira, hogy az első futást ötödikként fejezte be. A középső számban a franciák növelni tudták előnyüket a belgákkal és a németekkel szemben, míg Magyarország 52 mp-re volt a vezetőtő váltótól, az 5-9. helyen haladva Ausztrália, Spanyolország, Brazília, Új-Zéland képviselőjével. Lehmann Csongor ötödikként ment ki a futópályára, ahol egy kör után tartotta ezt a pozícióját, maga mögé utasítva az ausztrál, a brit, és az új-zélandi váltó emberét. Az U23-as világbajnok tiszaújvárosi sportoló hatalmasat hajrázva, 30 mp-re faragva a hátrányt, és a negyedik helyen adta át a képzeletbeli stafétabot negyedik emberünknek, KropkóMártának. Az első szám után az élen nem változott a helyzet, a 3-7. helyezett váltók befejező emberei 6 mp-en belül lódultak a depó felé, és egy kerékpáros kör után is együtt voltak. A kerékpáros-váltóhelyre Márti a harmadik helyen érkezett meg, majd ötödikként ment ki a futópályára. A futás felénél a britek a női egyéni győztes Beth Potter-nakköszönhetően 5 mp-re megközelítették az időközben az élre álló németeket, a magyar egység 22 mp elmaradással a hatodik helyen haladt. Az utolsó pár száz méteren az első két helyen nem változott a sorrend, a bronz – némi meglepetésre – a belgáké lett, így a franciák lecsúsztak a dobogóról. A rendkívül kiélezett hajrában Kropkó Márta a nagyon előkelő 8. helyen hozta be az Alexander-hídon kijelölt célba a magyar váltót, mely ezzel olyan triatlonos „nagyhatalmakat” utasított maga mögé, mint az Amerikai Egyesült Államok, Norvégia, Spanyolország, Új-Zéland és Ausztrália. Ez a top10-es helyezés újabb értékes olimpiai kvalifikációs pontokat hozott a magyar mix-váltó számára. 

Végeredmény (22 induló): 1. Németország (Tim Hellwig, Lisa TertschJonas SchomburgLaura Lindemann) 1:12:38 óra, 2. Nagy Britannia (Barclay IzzardKate WaughAlex YeeBeth Potter) 1:12:20, 3. Belgium (Arnaud MengalJolienVermeylenJelle GeensClaire Michel) 1:12:36, …8. Magyarország (Faldum Gábor, Kuttor-BragmayerZsanett, Lehmann Csongor, Kropkó Márta) 1:13:02.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.