Tizenegy futamban selejteznek a vasárnapi fináléért

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál keretében július 16-17-én megrendezendő nyílt Prémium Európa-kupára és a Junior Európa-kupára 41 ország közel 300 sportolója adta le nevezését.

A Triatlon Junior Európa-kupa sprint távú elődöntői (3 leány, 3 fiú) szombaton, 12.00 órakor kezdődnek Tiszaújváros központjában, a Dísztó-partján. Ebben a korosztályban egyébként nem kevesebb, mint 90 fiú és 70 leány szerepel a rajtlistán, közülük 31 fiú és 25 leány alkotja a magyar csapatot.

Lehmann Csongor idén is nyerni szeretne

A Triatlon Prémium Európa-kupa sprint távú elődöntői szombaton, 14.45 órakor kezdődnek. A 85 fős, három futamba sorolt férfi mezőnyben tíz magyar – a tavalyi tiszaújvárosi győztes Lehmann Csongor, Dévay Zsombor, Lehmann Bence, Hornyák Döme, Sinkó-Uribe Ábel, Benedek Péter, Soós Gergő, Tóth Tamás, Kiss Gergely, Dobi Gergő– próbálhat szerencsét. A regnáló U23-as világbajnok Lehmann Csongor kapta az 1-es rajtszámot, melyre azzal szolgált rá, hogy az olimpiai kvalifikációs listán a 19.,  a világranglistán a 30., míg a világbajnoki széria versenysorozatban a 27. pozíciót foglalja el Futamában a németek U23-as Eb-dobogósa, Jannik Schaufier, a sprint távú montreáli WTCS-en döntős ausztrál Callum Mcculsky lehet veszélyes rá. A 2. elődöntőben a német Európa-bajnok Henseleit, a kiváló futó, egyéb iránt ifjúsági olimpiai bajnok brit Ben Dijkstra és a kitzbüheli Európa-kupa győztes ausztrál Matthew Roberts lehet veszélyes. A 3. futamban a cseh Radim Grebik, a hamburgi WTCS 18. helyezettje és kétszeres olimpikonunk, Tóth Tamás okozhat meglepetést. Tamásról tudni kell, hogy ő a World Triatlon sportolói bizottságának az elnöke, így a sportág világszövetségének elnökségi tagja, aki a tiszaújvárosi világkupán már állt a dobogón.

Lesz-e Bragmayer-Jeffcoat csata?

A két futamot alkotó 47 fős női versenyben 16 magyar sportoló – Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia, Peszleg Dominika, Sarcia Borbála, Molnár Sára, Breitner Hanna, Józsa Bernadett, Putnóczki Dorka, Horváth Karolina Helga, Soós Fanni, Bukovszki Tünde, Kovács Fruzsina Dóra, Holánszky Laura, Bóna Kinga, Medvegy Nóra – veszi fel a küzdelmet a vetélytársakkal. A világranglista 24., a WTCS-rangsorban 21., az olimpiai kvalifikációs listán 32. Bragmayer Zsanett, a tavalyi tokiói ötkarikás játékok 12. helyezettje lehet az egyik favorit, de ugyanez elmondható az ausztrál Emma Jeffcoat-ról is, aki a tokiói olimpián 9. volt, és a július 2-i, Holtenban megrendezett nyílt Prémium Ek-n az 5. helyet érdemelte ki és nem mellesleg 2019-ben ő nyerte a tiszaújvárosi világkupát.

A Prémium Európa-kupa minősítésről annyit kell tudni, hogy ezen a viadalon, melyből csak kettő (Holten és Tiszaújváros) szerepel az idei versenynaptárban, dupla annyi világranglista pontot és pénzdíjat lehet begyűjteni, mint a sima Európa-kupákon. Ezzel a versennyel újabb fokozatot lép előre Tiszaújváros, így jelen állás szerint jövőre ismét visszatérhetnek  a világkupák körforgásába, melyben 1997-től 2019-ig zsinórban, megszakítás nélkül benne voltak. Ezt a törekvést a sportág világszövetsége, a World Triathlon is támogatja.

A junior Európa-kupa döntője vasárnap 11:45 órakor, míg az elit Ek fináléja 14.45 órakor indul Tiszaújváros központjában. Mindkét kategória női és férfi versenyében 30-30 fő alkothatja a legjobbak mezőnyét.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.