Az olimpikon Lehmann Csongor Abu Dhabiban kezdi a szezont

Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub junior és U23-as világbajnoka március 8-án, pénteken, Abu Dhabiban, a világbajnoki széria versenysorozat (WTCS)nyitányán kezdi meg az idei versenyszezonját, melynek csúcspontja a párizsi olimpia lesz.


Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye eddigi egyetlen biztos ötkarikás indulóját spanyolországi edzőtáborozásának utolsó napján értük utol.- Az alapozás közben, novemberben, decemberben és mégjanuárban is kisebb betegségekkel küzdöttem, így a felkészülésem ezen időszaka zökkenőkkel volt tarkított – fogalmazott Lehmann Csongor. – Ilyen előzményekkel az is szóba került, hogy esetleg kihagyjuk az Abu Dhabiban rendezendő versenyt. Mivel azonban a 2×3 hetes spanyoledzőtáborozás kifejezetten jól sikerült és közben nagyon jól tudtam reagálni a terhelésre, folyamatosan fejlődtem,úgy gondolom, hogy jó formába kerültem, amit a tesztek is igazoltak. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy klubtársaim, Lehmann Bence, Kiss Gergely, Sinkó-UribeÁbel és Kovács Gyula személyében kiváló és motiváltedzőpartnerekkel, minden szempontból ideáliskörülmények között dolgozhattam együtt La Nucia-ban. A futóformám jobb, mint ami ilyenkor szokott lenni, ezt segítette az a két fővárosi fedettpályás, 3000 méteres, gyors verseny is, melyeket sikerült megnyernem. Most már „csak” ezt a formát kell átvinni a kerékpározás utániidőszakra. 

A repülőn „resetel”, és átáll a versenyhangulatra

Lehmann Csongor vasárnap este érkezett haza az edzőtáborból, majd március 5-én, kedden útra is indul Abu Dhabiba, ahol mindössze két nap akklimatizáció után, március 8-án, pénteken már a spint távú (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5,3 km futás) egyéni versenyen áll rajthoz. – A hosszú repülőúton lesz időm „resetelni” magam az edzőtáborból és átállni a versenyhangulatra. – folytatta a világranglista jelenlegi 9. helyezettje, aki a 8. pozíciótfoglalja el az olimpiai kvalifikációs listán. Mivel már meg van a biztos olimpiai indulásom, stresszmentesen, nyugodtan versenyezhetek. Bomba mezőny várható, szinte mindenki ott lesz, aki számít. Nem lehet tudni, hogy ki milyen formában van, de szerintem hozzám hasonlóan mások is lesznek, akik közvetlenül a kemény tréningek után, egyfajta felkészülési állomásként méretik meg magukat a WTCS-nyitányon. A márciusi verseny mindig bizonytalan előjelű, főleg rávezető erőpróba nélkül, éppen ezért nincs is olyan óriási elvárás rajtam. Tök jól is elsülhet a dolog, de ha mégsem, nem leszek nagyon elkeseredve. Ami a további programomat illeti, március 30-án a franciaországi Lievin-ben indulok a fedettpályás világkupán, majd utána folytatom a sort a WTCS állomásokon (Yokohama, Cagliari, Hamburg, stb.). Fő versenyem természetesen az ötkarikás játékok. Ezt megelőzően a hazai, tiszaújvárosi világkupa is szerepel a programomban. Az a megmérettetés mindig nagy löketet ad nekem érzelmileg, és mentálisan. Ráadásul az elődöntő-döntő rendszerű világkupánk beleillik az utolsó olimpiai felkészülési blokkba. Szeretnék még Párizs előtt egy jót menni, kihasználni, hogy ismét a csodálatos szurkolótáborunk előtt bizonyíthatok.

A mix-váltónak is sokat segíthet

Az Egyesült Arab Emírségekbe utazó Csongorral kedden délbe kel útra édesapja, Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője is.- A legnagyobb nevek közül talán csak a francia Európa-bajnok Pierre Le Corre és a brit olimpiai bajnok Jonathan Brownlee hiányzik az Abu Dhabi-ban „randevúzó”mezőnyből – hangsúlyozta a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökeként is tevékenykedő sportvezető. -Valamennyi nagyágyúnak, az olimpiai-, világbajnoki és kontinens-bajnoki érmesek egész sorának is ez lesz az első erőpróbájuk idén, tehát nekik is kicsit lutri még ez a korai időszak. Csongor is edzésből érkezik, de ez nem azt jelenti, hogy nem teszi oda magát 100%-osan.Amennyiben Csongi jó állapotban lesz, akkor az egyéni futam másnapján megrendezendő mix-váltó kvalifikációs ranglistaversenyen fog 110%-al segíteni, mert a magyar kvartett még egy hajszálra van a párizsi indulástól. Szerencsére ott lesz velünk a többi A-keretes férfi versenyző, Bicsák Bence, Faldum Gábor és Dévay Márk is, tehát négyük közül a két legjobb kap szerepet a váltóban, ahol Kuttor-Bragmayer Zsanett és KropkóMárta képviseli még a hazai színeket.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.