Világkupán és magyar bajnokságon vitézkedtek az újvárosi triatlonosok

Két kiemelkedő versenyen is nagyszerűen szerepeltek a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói a szeptember 12-13-i hétvégén. Lehmann Csongor a csehországi elit világkupán, Putnóczki Dorka és Lehmann Bence pedig a középtávú országos bajnokságon öregbítette tovább a klub hírnevét. 
– Csongor fiam múlt heti, hamburgi világbajnoki 15. helye után tudtuk, hogy a magaslati felkészülés jól sikerült, az olimpiai távú Karlovy Vary világkupa pályájától mégis tartottunk – fogalmazott Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. – Nem lehetett tudni, hogy ez mennyire fekszik neki. Ez a világ legkeményebb bringás világkupa pályája, a maga 500 méteres szintemelkedésével. Várható volt, hogy a nagy nevek most sem fognak nyugodni, szóval elég intenzív 2 órának néztünk elébe. Az úszás stabil számunk, de 41-es rajtszámmal, melyet a világranglista pontok alapján osztanak ki, oda tud állni a fiatal versenyző a pontonon, ahol marad hely. Esetünkben ez a közepét jelentette, amiben volt rizikó az első bójáig vezető szűk 200 méteren. Csongor viszonylag jól megtalálta a helyét, a 10. hely körül úszott, a világbajnok Louis, Varga, Dévay és a többiek után, az első boly végén. A depó utáni nagy menetben nem sikerült a vezető hatossal elmenni, egy üldöző hatosban foglalt helyet, amihez a körözés során még további 15 versenyző csatlakozott, Ebben a bolyban tekert a mások mellett a dél afrikaiak ásza, Murray, a későbbi bronzérmes Geens,  az ifjúsági olimpiai bajnok Dijkstra  és Bicsák Bence is. A hegyek viszonylag könnyen mentek Csongornak, a tecnikás lejtőkkel meg sosem volt gondja. A szökevények után 1:20 perccel szálltak le a bringáról az üldöző bollyal és kezdték meg a futást. Kicsit nehezen álltak fel a lábak, az egyébként dimbes-dombos pályára, de 4 km körül elkezdte „bedarálni” az ellenfeleket, és a 9. helyig jutott. Előre aláírtuk volna ezt az eredményt, ami a mezőnyt nézve akár egy jó papírformának is mondható, de ezen a pályán, ami nem a 20 éveseknek van kitalálva, ez nagyon bíztató. Bicsák Bence (3-as rajtszám) az 5. helyen végzett, így két magyar is a top10-ben zárt. A szintén jó formában levő Dévay Márk sajnos egy kerékpáros bukás után feladásra kényszerült. Nyert a múlt héten, Németországban világbajnoki címét megvédő francia Louis.

– Nagyon jól sikerült a múlt heti hamburgi elit világbajnokság és most ez a verseny is – mondta a célba érkezését követően Lehmann Csongor. – Ilyen erősségű mezőnyben még nem szerepeltem ennyire kiemelkedő helyen, ami nagy önbizalmat ad. Jól éreztem magam végig, úgy tűnik, jól sikerült az augusztusi olaszországi magaslati edzőtábor, mert futásban nagyon jó eredményeket tudok produkálni. Ezúttal is képes voltam a harmadik-negyedik körben megújulni, elindultak a lábaim és egy jó futással a tíz között zártam a “nagyágyúk” között. Elégedett és boldog vagyok az eredményemmel!

Két bajnoki ezüst Balatonkeneséről

Magyarország középtávú triatlon országos bajnokságának Balatonkenese adott otthont az elmúlt hétvégén.  

Putnóczki  Dorkának és Lehmann Bencének igazán jó kihívást jelentett a szezon vége felé ez a verseny, mely egyébként segítheti a rövidtávra történő felkészítésüket is. Bence idén már a második középtávjának vágott neki, miután június végén, Kaposváron nyerni tudott. Dorkának csak néhány hete „találták ki”, hogy megméretteti magát a Balaton partján. Mindketten meglehetősen nagy fölénnyel nyerték az úszást. Bencét Király István, Hankó Dávid, Majd Tarnai László követte. A kerékpározás során Dorka nem csak tartotta, de növelte is az előnyét. Bencét Király üldözte, majd előzte meg a táv felénél. 15 km múlva a tiszaújvárosi színekben versenyző triatlonos visszavette a vezetést, de az utolsó részben Tarnai jött föl, akivel együtt váltottak a futásra. A befejező szám kettejük csatájáról szólt, az utolsó körben Tarnai végleg átvette a vezetést, és megnyerte a bajnoki aranyat. Lehmann Bence a második, Király a harmadik helyen futott be. A lányok versengésében Dorkának a futás második felében akadtak gondjai, így ő is a dobogó második helyére állhatott fel. A két bajnoki ezüst mindenképpen dicséretes!

A  Balatonman keretében megrendezett rövid távú versenyen – először ezen a távon – próbált szerencsét a junior korú Sinkó-Uribe Ábel, a tiszaújvárosiak fiatal tehetsége. Ábel  megnyerte az 1500 méteres úszást, a 40 km-es kerékpározás közben hátrányba került a hosszútáv-specialista Csőkével szemben, amit  a futásban már nem tudott behozni, így ő is egy ezüstérmet gyűjtött be a hétvégén.

Eredmények

Elit világkupa, Karlovy Vary
Férfiak (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás):
1. Vincent Luis (francia) 1:52:14 óra, 2. Vasco Vilaca (portugál) 1:52:20, 3. Jelle Geens (belga) 1:52:34, … 5. Bicsák Bence (magyar) 1:53:06, …9. Lehmann Csongor (magyar) 1:53:47

Középtávú országos bajnokság, Balatonkenese
Férfiak (1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás):
1. Tarnai László (Tiszakécske VSE) 3:56:34 óra, 2. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 3:58:54, 3. Király István (Mogyi SE Baja) 4:03:29

Nők (1900 m úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás): 1. Koronika Judit (Százhalombattai VUKSE) 4:37:53 óra, 2. Putnóczki Dorka (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 4:40:53, 3. Svéd Amelita (Uniqa Team Újbuda SE) 4:44:06.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.