Lehmann Csongor Ek-bronzzal nyitotta a szezont

A franciaországi Lievin városában március 12-én megrendezett fedettpályás Európa-kupán kezdték meg az idei versenyszezont a tiszaújvárosi Lehmann-testvérek.

Az elit világbajnok francia Vincent Luis és az U23-as világbajnok Lehmann Csongor  csatájából ezúttal még a francia fiú került ki győztesen.

Két éve már jártak a tiszaújvárosiak ezen a viadalon, melyre idén Lehmann Csongor, Lehmann Bence és Sinkó-Uribe Ábel volt benevezve, de az indulás előtti napokban az utóbbi sportoló megbetegedett és otthon maradt. Érdekességként, a versenynek otthont adó Lievin-i fedettpályás atlétikai stadionban, nemrégiben a norvég Jakob Ingebrigsten 1500 méteren világcsúcsot futott. 

  • Luis és Csongor fiam mellett, még több vb-cím birtokosa is jelen volt Lievin-ben – tudtuk meg a helyszínről Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – A spanyol junior világbajnok, Igor Bellido Mikhailova, és egy korábbi U23-as világbajnok, a szintén spanyol Raphael Montoya szintén szerepelt a névsorban. Vincent Luis viselte az 1-es rajtszámot, a japán Takumi Hojo a 2-est, Csongor pedig a 3-ast. A rendezvényre szóló 4000 darab belépőjegy már a hét elején gazdára talált. A francia házigazdák show-elemekkel DJ-vel, zenekarral „bolondították meg” a programot, melyben gyermek és amatőr futamokat is rendeztek.

A csarnokban egy mobil, 25 méteres, 6 pályás medencét állítottak fel, a kerékpározás és a futás a 200 méteres rekortán körön zajlott. A selejtezőkben, a reményfutamban, a középdöntőkben, az A és B-döntőkben egyaránt 12-12 sportoló állhatott rajthoz. Minden alkalommal 150 méter úszás, 3 km kerékpározás és 1030 méter futás várt a résztvevőkre.

A futás döntött az érmekről

  • A verseny tempója megnőtt a két év alatt, Csongor ugyan nyerte a selejtezőt, de megszenvedett vele – tért rá a futamok történéseire a Magyar Triatlon Szövetség alelnökeként is ténykedő Lehmann Tibor. – Bence fiam a 6. helyen fejezte be a selejtezőt, így a reményfutamban folytathatta és onnan a második helyen jutott be a középdöntőbe. A középdöntő még nagyobb versengést hozott, a franciák kedvence, az elit világbajnok Vincent Louis majdnem kiesett, csak a 4., utolsó helyen jutott döntőbe. Ebben a futamba került Bence is, aki itt búcsúzott a versenytől a 11. helyen. Csongor nem könnyen, de hozta a futamát az első helyen. A döntőben, kiegyensúlyozott úszás után, meglehetősen nagy tempó és helyezkedés jellemezte a kerékpározást. Itt Csongor végig a 2-4. helyen „könyökölte ki” magának a pozíciót, így váltott a  futásra. Ott az első 400 m-ig együtt haladtak, majd a három gyorslábú, Luis, Csongor és a spanyol Grau elszakadt a többiektől. A döntés az utolsó 60 méterre maradt, nyert Luis, Grau és Csongor előtt. Két alapozó edzőtábor között nem rossz visszajelzés, hogy Csongor így tud pörögni. Az is biztató, hogy egy sor szokatlan körülményhez sikerrel alkalmazkodott, ami segíteni fogja őt a szezon további részében.

Végeredmény (72 induló): 1. Vincent Luis (francia) 9:33 perc, 2. Genis Grau (spanyol) 9:34, 3. Lehmann Csongor (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 9:35.

Szűcs István

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.