1997: Tiszaújváros kilépett a triatlon-világ színpadára

Bár Tiszaújvárosban már 1989-ben rendeztek amatőr triatlon versenyt, a szervezet keretek közötti működést a helyi klub 1991-ben történő megalapításától számíthatjuk.  A dinamikus fejlődésnek köszönhetően 1997-ben már kiléphettek a sportág világ-színpadára, ahol a mai napig meghatározó szerepet töltenek be. 

Az előzményekhez tartozik, hogy 1996  tavaszán, a Nemzetközi Triatlon Szövetség ( ITU) utazási támogatást ajánl fejlődő országoknak, hogy részt vegyenek két  triatlon világkupán Japánban. Lehmann Tibor és ifj. Márkus Gábor kapja meg a lehetőséget, akikkel együtt utazik  dr. Márkus Gábor, a TVK-Mali Triatlon Klub elnöke. Ekkor jön az ihlet, hogy nem is olyan lehetetlen egy ilyen versenyt megcsinálni. Még abban az évben, ősszel jön a konkrét  elhatározás,  a város vezetőivel és a helyi nagy cégekkel való egyeztetés után. Ifj. Márkus Gábor egy brazil világkupa részvétel idején adja oda a tiszaújvárosi  világkupa rendezési szándékát tartalmazó levelet az ITU vezetőinek. 1997 elején  Michael Gilmore, az ITU Ügyvezető igazgatója és Michel Gignoux , az ITU Technikai igazgatója ellátogat a Tisza-parti városba, ahol tájékozódnak a lehetőségekről, megtekintik a versenyhelyszíneket, majd  közös  szándéknyilatkozat írnak alá a városi önkormányzat  illetékeseivel. Ezzel zöld utat kap a magyar világkupa rendezése. 

1997 nyarán az első verseny úszását a Tiszában rendezik meg. Az első női győztes az ausztrálok világbajnoka, Emma Carney, az első magyar érmes a másodikként célba érkező Molnár Erika. A férfiaknál a fiatal ausztrál Craig Walton iskolázza le a mezőnyt.  A kerékpározásnak és a futásnak otthont adó belvárosban 10 000 néző buzdítja a sportolókat, ami bizonyítja: a város elsőre befogadja, szívébe zárja a sportág nemzetközi képviselőit is. A nézők között ott szurkol az ITU kanadai elnöke, Les McDonald is.

Ebben az évben kezd épülni egy minden igényt kielégítő, 400 m2-es triatlonos edzőközpont a Sportcentrum területén, mely újabb lökést ad a sportág tiszaújvárosi fejlődésének.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.