2006: Nívós csaták a vk-érmekért

Az elmúlt években sem érhette szó a ház elejét a tiszaújvárosi világkupák  színvonalát illetően, a  jubileumi, tizedik futam  azonban az eddigieknél is nívósabb, izgalmas küzdelmeket hozott. A hölgyeknél élete első vk-győzelmét aratva nyert a német Joelle Franzmann, míg a férfiaknál a 2005-ben célfotóval a második helyre szorult ausztrál Brad Kahlefeldt örülhetett az elsőségnek.

A megszokottan a  TVK Triatlon Nagyhét fénypontját jelentő világkupa viadalt megelőző éjszakai esőzést követően az égiek is a versenyzők, a rendezők és a közönség pártjára  álltak. Az olimpiai táv teljesítését elsőként a 25 országból verbuválódott hölgyek kezdték meg. A tiszai 1500 méteres úszás során az amerikai Sara Mclarty és a német Joelle Franzmann 15-20 mp előnyre tett szert az üldözőkkel – köztük a TVK-Mali TK-t erősítő Walkó Andreával és a debreceni Szabó Zitával –  szemben. A több ezres közönség által stadionná varázsolt belvárost azonban még a két úszó-szökevény érte el elsőként. A 40 km-es kerékpározás 30. kilométerénél az üldözők beérték az élen haladó kettőst. A második váltásnál a német Pilz és a brazil Ohata alaposan „megrántotta” a sort , leszakítva sajnos Walkót és Szabót is. A hajrában Ohata és a nagyon erősnek bizonyuló Franzmann „gyilkolta egymást” a végső győzelemért. Az utolsó pár száz méter a németnek sikerült jobban. Az ezüst a brazil lányé lett, míg a bronzot az úszásnál még 2 perces hátrányban haladó, 2001-es világbajnok brit Leanda Cave vihette haza. Kijárt a hatalmas taps a mieinknek is, akik közül Szabó Zita a 13., Walkó Andrea pedig a 15. helyet érdemelte ki. Vanek Margit a 33. Kovács Zsófia a 39., míg Koch Renáta a 42. helyen érkezett célba.

A férfiak 31 nemzet sportolóit felvonultató futama a nők versengésénél is izgalmasabban alakult. Az első szám végén a német Jan Frodeno rohanhatott ki a Tiszából, de a legjobb magyar, Kuttor Csaba hatodik helye is ígéretes volt. A francia Poulet és az Európa-bajnok Belaubre, valamint Frodeno triója nem sokáig tartotta vezető pozícióját, hiszen néhány kilométer elteltével már tízen együtt tekertek elől, ami hatalmas futó-versenyt sejtetett. Az ausztrál Hopper, a horváth Cubric és Kuttor kezdett a legjobban, de a tavaly centiméterekkel a második helyre szorult, aranyra áhítozó ausztrál Brad Kahlefeldt vezetésével óriási tempóban közeledtek hozzájuk a többiek. Nem sokkal később a 2005-ös első  kazah Dmitrij Gaag is csatlakozott a közvetlen elithez, de az ausztrál és a német újbóli ritmusváltását nem bírta el. A hajrá elején Frodeno robbantott, melyet Kahlefeldt át tudott venni, sőt a befutóig meg is kontrázta azt, mely aranyat hozott neki. Gaag nagy hajrával kiharcolta az újabb dobogós pozíciót, bronzzal gyarapítva ezzel gyűjteményét. A legjobb magyar, Kuttor Csaba 15. helyével biztosította fellépését az esti nagyszínpados eredményhirdetésen. Vanek Ákos a 26., Balogh Lőrinc a 46., Bajai Péter az 52., Pocsai Balázs az 54., az egyaránt kerékpáros bukásba keveredő tiszaújvárosi Török Dániel az 55., Nógrádi Tamás a 60. helyen fejezte be a versenyt.    

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.