Olimpiai kvalifikációs világkupa Tiszaújvárosban

Idén július 6-9. között folytatódik Tiszaújvárosban az a nemzetközi sikertörténet, mely dr. Márkus Gábor klubelnöknek és csapatának a jóvoltából 1997-ben, az első triatlon világkupával vette kezdetét. A Magyar Triatlon Szövetség elsősorban azzal a céllal hirdette meg mai sajtótájékoztatóját, hogy a szervezők és versenyzők beszámolhassanak az előkészületekről, a tervekről, mind a tiszaújvárosi világkupa, mind pedig a párizsi olimpia kapcsán.

1997-től 2019-ig, a világon egyedül álló módon, megszakítás nélkül minden évben ellátogatott Tiszaújvárosba a világ elitje. Közben itt rendezték meg először a csapat világbajnokságot, itt debütált a ma már az ötkarikás játékok programján is szereplő mix-váltó, de volt klubcsapat Európa-bajnokság, egyetemi-főiskolai világbajnokság és jó pár éve junior Európa-kupa helyszíne is a Tisza-parti település. 2020-ban a Covid-járvány miatt megszakadt a széria, melyet 2021-ben Európa-kupával, 2022-ben pedig Prémium Európa-kupával folytattak. A sportág legfelső vezetése, a World Triathlon 2023-ban ismét világkupa megrendezésére kérte fel a tiszaújvárosiakat. Ráadásul a verseny a jövő évi olimpiai kvalifikációs sorozat része is egyben! Ebből adódóan ott lesz arendkívül erősnek ígérkező mezőnyben a magyar olimpiai A-keret valamennyi tagja is. Közülük Bragmayer Zsanett, Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Dévay Márk tegnap érkezett haza Japánból, ahol a Yokohamai WTCS futamon gyűjtögették az értékes pontokat.

Maradandó sportélményre számíthatunk

A fővárosi Larus Étteremben összegyűlteket a „magyar triatlon hangja”, Péter Attila köszöntötte. Ezt követően elsőként Kindl Gábor, a hazai szövetség első embere kapta meg a mikrofont, aki a következőket mondta: – Gratulálok Tiszaújvárosnak, hogy ismét világkupa-szintre emelték a város életében is meghatározó eseményt! Köszönöma dr. Schmidt Ádám államtitkár úr által vezetett Sportért Felelős Államtitkárság támogatását, amely lehetővé tette, hogy a Magyar Triatlonsport fejlődését is reprezentáló világszínvonalú triatlonversenyt láthat vendégül Magyarország, ahol olimpiai aspiráns válogatott versenyzőink, a mi „hőseink” minden bizonnyal sokat érő kvalifikációs pontok megszerzésével tehetik még biztosabbá a Magyar Csapat részvételét a 2024. évi Párizsi Olimpián. Köszönjük a Magyar Olimpiai Bizottságnak a szakmai együttműködést és az olimpiai felkészülés segítését. Nagy öröm számomra, hogy immár harmadik alkalommal lehetek részese a Triatlon Fesztiválnak, amely mind a versenyzőknek, mind a nézőknek maradandó élményeket kínál idén is. Köszönöm Tiszaújvárosnak, dr. Fülöp György polgármester úrnak, és a város sportszerető, sőt a sportért lelkesedő lakosainak, hogy évről évre vendégül látják a Magyarországon rendezett legmagasabb rangú triatlonversenyt.

Meg kell őriznünk a tiszaújvárosihoz hasonló eseményeket

A magyar sport szempontjából kiemelten fontosak az olyan események, mint a tiszaújvárosi triatlon világkupa – mondta el dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – Ez egy olyan hagyományos, mindenki által szeretett rendezvény, ahova a magyar versenyzők mellett a külföldiek is szívesen jönnek. Lenyűgöző, ahogy a triatlon népszerűsége folyamatosan nő. Három alapsportágra: az úszásra, a kerékpározásra és a futásra épít, amelyekkel a legtöbben kapcsolatba kerülünk életünk során. Ez a növekedés az amatőr sportolók létszámán látható leginkább, így egyre szélesebb a piramis alja. Fontos feladat, hogy ebből az egyre nagyobb merítésből megtaláljuk majd azokat az elhivatott versenyzőket, akik profi szinten is űzik a sportágat és nemzetközi sikerekkel örvendeztetnek meg bennünket. Remélem, hogy már a világkupán is örülhetünk majd emlékezetes magyar teljesítményeknek! 

A magyar triatlon töretlenül fejlődik

Dr. Bartha Csabaa MOB sportigazgatója a következő gondolatokat fogalmazta meg: – A magyar triatlon sport töretlen fejlődését öröm látni. Az elmúlt években már nem csak utánpótlás eredményeknek örülhettünk. A felnőtt eredményesség kedvező tendenciáját már az előző két olimpiai ciklusban is tapasztaltuk, most azonban, ha csak az olimpiai ranglistát nézzük, akkor a legjobb negyven között négy magyar férfi versenyzőt találhatunk. Egy nemzetből 3 kvóta szerezhető meg nemenként, tehát komoly harcra számíthatunk a mieinknél. A legrangosabb WTCS eseményeken már a magyar versenyzőket is a favoritok között jegyzik. Az idei tiszaújvárosi világkupa az olimpiai kvalifikáció részét képezi. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők élnek a hazai pálya előnyével és a fantasztikus versenyhangulat adta kiváló lehetőséggel. A nőknél egy olimpiai kvóta megszerzésében bízunk, s ezzel együtt a vegyes váltó szereplésében is reménykedünk.

Tiszaújvárosban idén is garantált a fantasztikus hangulat

– Városunk egy 57 éves, fiatal, de dinamikusan fejlődő település – hangsúlyozta dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere. – Közel három évtizede dr. Márkus Gábor irányításával egy olyan páratlan kezdeményezés kezdett el kibontakozni, majd később szárnyalni, amely feltette a világ térképére a mi kisvárosunkat. Egy olyan utánozhatatlan hangulatú és egyedi rendezvénysorozat teremtett hagyományt, amelyre méltán lehetnek büszkék a szervezők, a sportolók és mi, tiszaújvárosiak is. Mára bátran kijelenthetjük, hogy a triatlon szimbiózist alkot Tiszaújvárossal. „Triatlonújváros” lett a sportág egyik legismertebb és legkedveltebb versenyhelyszíne. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál nemcsak rangos nemzetközi sportversenyek, tömegsport-rendezvények és színes kulturális programok sokasága, hanem egy igazi közösségi élmény minden generáció számára. Egy tiszaújvárosinak olyan a triatlon, mint a braziloknak a foci, mint a szegedieknek a paprika, vagy mint a debrecenieknek a Virágkarnevál. A miénk. Mindannyiunknak természetes, hogy ott vagyunk, fáradhatatlanul szurkolunk, futunk, biciklizünk, főzünk, bulizunk… És büszkén mondhatom, hogy mára az is természetessé vált, hogy tiszaújvárosi sportolókért izgulhatunk a rendezvény legrangosabb versenyein. Lehmann Csongor például a szemünk láttára cseperedett fel és vált az egyik legsikeresebb magyar triatlonistává.  Fantasztikus hangulat, legendás szurkolás, igazi közösségi élmény, barátságos környezet. Ezekkel vár idén is mindenkit Tiszaújváros, vagy, ahogy triatlonos berkekben becézik: „Tiszy”. Legyenek a vendégeink, érezzék magukat otthon nálunk! 

Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál – (tiszatriatlon.hu)

Extra lehetőség a magyarok számára

Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, hogy a párizsi olimpia 24 hónapos kvalifikációs időszakának második évébe léptünk, így egyre fokozódik a versenyszellem a sportolók körében. – Tiszaújváros kiemelten fontos helyszín lesz, ami garantálja az erős mezőnyt – folytatta a világkupát is magába foglaló Triatlon Fesztivál főrendezője. – A magyar résztvevők számára extra lehetőséget kínálunk arra, hogy minél jobban gyarapítsák kvalifikációs pontjaik számát. Érdekesség, hogy az olimpiai A-keret tagjai már mindannyian tudják milyen érzés nálunk a dobogón állni. A versenyzők azért szeretnek eljönni hozzánk, mert sehol máshol nem tapasztalnak olyan hangulatot, körítést, mint ott.  A külföldiek körében elterjedt az a mondás, mely szerint kétféle triatlonos van a világon. Az egyik, aki már járt Tiszaújvárosban, a másik pedig, aki szeretne ellátogatni hozzánk! Az elit mellett  – azonos díszletek között – idén is lesz junior Európa-kupa és Magyar Utánpótlás Gála, ami szintén fontos és rendkívül nagy érdeklődéssel kísért összetevője a programnak.

A 2024-es párizsi olimpiára készülő A-keret tagjai mondták

Bragmayer Zsanett: – Nagyon megleptem saját magamat az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményemmel a versenyeken, ami teljes mértékben a téli alapozásnak köszönhető. Mentálisan és fizikálisan is más versenyző vált belőlem az elmúlt évekhez képest. Nagyon élvezem, amit csinálok és teljes mértékben a 2024-es olimpia van a fókuszban. Egyelőre tényleg elmondhatom, hogy amit elterveztünk, azt meg is tudtam valósítani. A legjobb női eredményt szeretném megjavítani Párizsban is.

Lehmann Csongor: – Célom idén, hogy a világbajnoki sorozat versenyein top 10-es helyezéseket érjek el, hogy még előrébb lépdelhessek a kvalifikációs listán. Az idei évben a jövő évi olimpiai felkészülést próbáljuk modellezni, kísérletezünk. A párizsi tesztverseny lesz a szezon egyik kulcsversenye, ami kiválóan szimulálhatja a jövő évi játékokat. Szeretnék továbbra is a nemzetközi ranglistákon a legelőkelőbb helyen álló magyar versenyző maradni, de ehhez nagyon jó eredményekre lesz szükség, mert nagyon erős a csapatunk.

Dévay Márk: – Úgy gondolom jól halad a kvalifikáció és a felkészülés is a szezonra.

Sok verseny lesz idén is, azokból lehet válogatni. A WTCS versenyek az első számúak és ezeken kívül világkupa futamokon is indulok. 

Faldum Gábor: – Az olimpiai kvalifikációm első éve a terveim szerint haladt. A 2023-as év eleje bíztatóan indult az edzések és versenyek tekintetében is. Sajnos az elmúlt hónapban sérüléssel bajlódom, így nagy valószínűséggel csak júniusban állok legközelebb rajtvonalhoz. Most az a legfontosabb, hogy minél előbb egészségesen tudjak visszaállni a munkába.

Bicsák Bence, a tokiói olimpia 7. helyezettje, ami minden idők legjobb magyar ötkarikás helyezése; világkupa-győztes, U23-as vb-bronzérmes, U23-as Európa-bajnok, a 2024-es olimpia kvalifikációs listájának jelenlegi 33. helyezettje:

– Az elmúlt 10 hónap alatt sokat erősödtem és most már jól érzem magam edzéseken. Nem gondolkozom túlságosan előre, mindig csak a következő versenyre koncentrálok. Még mindig bőven a tanulási folyamatban vagyok, és végre jól érzem magam, és hiszek benne, hogy idővel jönni fognak a jó eredmények is. Tavaly már egy Bermudai 8. helyet fel tudtam mutatni, még egy pár hasonló eredményt várok magamtól idén.  Végre megtanultam türelmet adni magamnak, dolgoznom kell tovább keményen, minél több pofont kapok, annál többször kell felállnom belőle. Hosszú még az út, amin elindultam, de ki fogok tartani a végéig.

Mix-váltóban is kvalifikálhatunk

A jelenleg a 16. helyen tanyázó magyar mix-váltónak is kvalifikálnia kell magát az olimpia ezen versenyszámára, melyet annak idején Tiszaújvárosban ismerhetett meg a sportág nemzetközi társadalma. Legutóbb, Tokióban a Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás alkotta kvartett a 11. helyet érdemelte ki.

A sajtótájékoztató résztvevői:- Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára- Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója- Dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, a világkupát is magába foglaló Triatlon Fesztivál Szervező Bizottságának társelnöke- Márkus Gergelya World Triathlon sportigazgatója, a tiszaújvárosi világkupa versenyigazgatója- Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke- Bragmayer Zsanett, a tokiói olimpia 12. helyezettje, mely minden idők legjobb magyar női helyezése az ötkarikás játékokon; aquatlon világbajnok, duatlon vb-ezüstérmes, Prémium Európa-kupa győztes, a párizsi olimpia kvalifikációs ranglistájának 47. helyezettje- Lehmann Csongor, junior és U23-as világbajnok, felnőtt világkupa-győztes, Prémium Európa-kupa győztes, elit Eb 4. helyezett, az olimpiai kvalifikációs ranglista 12. helyezettje- Dévay Márk aquatlon világbajnok, aquatlon Eb-ezüstérmes, az olimpiai kvalifikációs lista jelenlegi 27. helyezettje – Faldum Gábor, a riói olimpia 20. helyezettje, világkupa ezüst- és bronzérmes, az olimpiai kvalifikációs lista 29. helyezettje- Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Triatlon Fesztivál főrendezője- Márkus Balázs, a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál Szervező Bizottságának társelnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.