Nagyon várják a hazai versenyt

Lehmann Csongor és Lipták Tamás is nagyon várja már az előttünk álló hétvégén, Tiszaújvárosban megrendezendő olimpiai kvalifikációs triatlon világkupát.

A magyar triatlonosok közül jelenleg legelőkelőbben jegyzett, az olimpiai kvalifikációs listán 10., míg a világranglista 12. Lehmann Csongor az elmúlt két évben – az Európa-kupákon – szűkebb pátriájában is meghallgathatta a győztesnek járó Himnuszt.

  • A szezon első versenyei jól sikerültek, ami bizakodásra ad okot a párizsi olimpiára vezető út, illetve a ranglistákat illetően is.  – hangsúlyozta Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub U23-as világbajnoka. – Múlt szerdán jöttem haza az olaszországi, magaslati edzőtáborból, ahol mindent elvégeztünk, amit elterveztünk. Jól érzem magam, szeretek itthon lenni. Ez a hét különleges a többihez képest. Próbálom a hazai környezet minden előnyét kiélvezni. A tiszaújvárosi minden magyar versenyzőnek fontos verseny, nekem pedig a szívügyem. Ilyen erős hazai „felhozatal” még nem volt, ami a világranglista szempontjából is igaz, így tudjuk egymást ösztönözni. Igyekszem mindig egy feladatra koncentrálni, így elsőként a szombati elődöntőre. Az első futamban, az 1-es rajtszámmal versenyezhetek, ami nem telepedik rám nagy teherként, már tudom kezelni ezeket a helyzeteket. Végig extra módon kell majd figyelni, mert sok jó úszó, bringás és futó lesz körülöttem. Magyar oldalról Bicsák Bence jó formában van, szereti is ezt a versenyt, ő biztos, hogy komoly tényező lesz. Szerintem Faldum Gabi is készül némi meglepetéssel. A mindig nagyon jó francia és spanyol „sorból” ezúttal is lesznek néhányan, nem beszélve a tengerentúliakról. Menet közben kell majd jól megválasztani a taktikát. Nagyon várom már a hétvégét, nagyon örülök, hogy ismét hazai közönség előtt mérhetem össze tudásomat a sportág krémjével, azokon az utcákon, ahol minden nap járok. A pálya szélén szurkoló pár ezer ember ezúttal is maximálisan segíteni fog, hogy kiadatlan energia ne maradjon bennem. Szeretném megélni ugyanazt a világkupa keretén belül, amit az Európa-kupákon megéltem. Nagyon erős a mezőny, hajszál vékony dolgokon múlnak majd a helyezések, de ha a célban úgy érzem, mindent megtettem, elégedett leszek.

Tiszaújváros a magyar triatlon értéke

A Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója, Lipták Tamás versenyzőként és sportvezetőként is kellemes emlékeket őriz a tiszaújvárosi erőpróbákról.

  • Nagy öröm, hogy ismét világkupának adhat otthont Tiszaújváros – hangsúlyozta Lipták Tamás. – Az tovább emeli az esemény értékét, hogy mindez egy olimpiai kvalifikációs időszakban történik, hiszen a magyar versenyzőknek nagyszerű lehetőséget biztosít pozíciójuk megerősítésére. Óriási érték, hogy Tiszaújváros bekerült az „olimpiai kvalifikációs útvonalba”.  Egykori debreceni sportolóként, hazai versenynek számított nekem ez a világkupa, ahol a „tanuló éveket” követően már eredményekben is megmutatkozott a nagyszerű közönség biztatásának hatása. Sok helyen jártam a világban, de ahová a legjobban vártam a visszatérést évről évre, az mindig Tiszaújváros volt. Éppen ezért sportvezetőként is, ha tehetem, és lehetőségem van rá, mindig jelen vagyok az eseményen és bár versenyzőként már nem élhetem át ezt a hihetetlen hangulatot, nézőként is extázisban élem végig. Magam részéről legalább két magyar dobogóst várok és nemenként 3-4 döntős versenyzőt. Ahogy legutóbb Tokió felé, úgy most Párizs irányába is nagy lökést adhat a verseny a hazai triatlonosoknak. Biztos vagyok benne, hogy a junior Európa-kupán magyar dominancia lesz. Évek óta az egyik legerősebb nemzet vagyunk a juniorok között, mely egy tudatos utánpótlásépítés eredménye. Sok gyermek egyik első triatlonos álma, hogy Tiszaújvárosban rajthoz állhasson. És aki itt rajthoz áll, már nem szeretne megállni, egyszer a világkupára is visszatérne.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.