Öt-öt elődöntő a vasárnapi fináléért


Egyre nagyobb az izgalom a Tisza-parti városban, hiszenholnap, a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál versenyprogramjában már az olimpiai kvalifikációs triatlon világkupa és a nyílt junior Triatlon Európa-kupa elődöntői következnek.

A két nemzetközi versenyre 45 országból közel 300 sportolót várnak, akik közül szinte már mindenki elfoglalta szállását a városban.- Nagy öröm számunkra, hogy visszatérhetünk Magyarországra, a leghosszabb ideje fennálló világkupára – fogalmazott köszöntőjében Marisol Casado, a World Triathlon elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. – Az évek során Tiszaújváros a naptárunk egyik leginkább várt helyszínévé vált. 1997 óta a világ legjobb triatlonistái megtapasztalják az ittenivendégszeretetet és az egyedülálló hangulatot. Javier Gomez, Emma Snowsill, Gwen Jorgensen és Hamish Carter csak néhány a nagy nevek közül, akik az évek során ellátogattak “Tiszy”-be, ahol a sportág története a város utcáin íródik. Az elődöntő és a döntő formátum a maga utánozhatatlan kihívásaival a legjobbat hozza ki a sportolókból. Az ilyen lehetőség biztosítása a versenyt szerető nézők, a triatlon fejlődése és a sportág újoncai számára egyaránt elengedhetetlen.

A 2017-es „győző” is ott lesz a rajtnál

Felemásan sikerült az idei felkészülésem, nagyon nehezen indult az év, egy hónapig betegség miatt nem tudtam elkezdeni a felkészülést – hangsúlyozta Bicsák Bence, a tokiói olimpiai 7. helyezettje. – Március-áprilisban végre rendes munkát tudtam végezni, és meg is lett az eredménye egy idő után. Cagliariban, a WTCS-en 29:30perces egyéni rekordot futottam 10 kilométeren. Két hete, a montreali WTCS-esen minden összeállt, és a 6. helyen értem célba. Még mindig nem az igazi a forma, versenyhiányban vagyok, úgyhogy az elsődleges cél csak szimplán a versenyzés, itt hazai környezetben élvezni az egész hétvégét. Idén most járok először Magyarországon, szerettem volna egy kicsit hazajönni és a családommal, barátaimmal lenni. Számtalanszor versenyeztem már itt, 14-23 éves koromig minden évben. Utolsó junior évemben megnyertem az Európa-kupát, 2017-ben pedig a világkupát is. Nézőként is nagyszerű élményeim vannak, élőben láttam nyerni Vanek Ákost, illetve Faldum Gábor második helyét, melyek meghatározónak bizonyultak a későbbi karrierem szempontjából. Egyenlőre a szombati napra koncentrálok, hogy biztosan bejussak a döntőbe, és amennyire tudok, spóroljak az energiámmal. Vasárnap pedig mindent bele fogok adni, kritikus lesz az úszás, úgy gondolom nagyon erős úszómezőny van jelen, sok fog múlni ezen. Ez a pálya egyébként kedvez a jó úszóknak, hiszen a 3 körös úszáson nagyon el tud nyúlni a sor. Arra készülök, hogy nehéz lesz az elejében maradnom, de mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Szeretnék felszabadultan, hiba nélkül versenyezni.

Első világkupáján bizonyíthat

Kiss Gergely a krakkói Európa Játékokon Bragmayer Zsanett, Kropkó Márta és Dobi Gergő társaságában bronzérmet nyert a magyar mix-váltóval.- A szezon eddigi versenyei – leszámítva a legutóbbit, a krakkói Európa Játékokat – nem úgy sikerültek ahogy szerettem volna – mondta az U23-as vb-ezüstéremmel is büszkélkedő Kiss Gergely. – Emiatt még jobban várom a hétvégi versenyt, mert úgy érzem a felkészülés jól sikerült. A tiszaújvárosi mindig a fontosabb versenyek közé tartozik, idén különösen, hiszen ez lesz az első világkupám. Nagy lehetőség nekünk, magyaroknak, hogy itthon egy ilyen magasan rangsorolt erőpróbán tudunk elindulni. Főleg mióta Tiszaújvárosban élek, az otthonos környezet miatt teljesen hazainak érzem. Látványossá teszi a városi tó és a sok körös kerékpáros pálya. Emiatt a szurkolók többször, közelről látják az elhaladó sportolókat, akik ebből adódóan többször élvezhetik a zsúfolt lelátó közelségét és a hangos szurkolást, amit itt Tiszaújvárosban megszokhattunk. A legmeghatározóbb élményem itt Tiszaújvárosban a tavalyi Prémium Európa-kupához köthető, ahol sikerült a harmadik helyen célba érnem, ez volt az első nemzetközi érmem a felnőttek között.  A hétvégén nem igazán tudom mire számítsak, mivel világkupán még nem versenyeztem. Amennyiben az idei hibákon javítva ügyesen versenyzem, akkor én elégedett leszek. A top 15-be kerülést reális célnak tartom. 

Magyar éremesélyek reményében

A július 8-i, szombati versenyprogramban 12.00 órakor a junior Európa-kupa (3 férfi, 2 női), majd 14.45 órától a világkupa (3 férfi, 2 női) elődöntői szerepelnek. Cél a vasárnapi, 30 fős finálé.- Idén, a sorrendben már 24. világkupánkon a férfiaknál több esélyes versenyzőnk van, annál is inkább, mert a teljes olimpiai A-keretünk és a B-keret több tagja itt lesz– tudtuk meg Lehmann Tibor főrendezőtől, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – A tavalyi Prémium Ek-n is győztes Lehmann Csongor mellett, az éppen Tiszaújvárosban világkupát nyerő Bicsák Bence, a nálunk már kétszer is dobogós Faldum Gábor, illetve a kiváló úszó és szökéseiről híres Dévay Márk, vagy az U23-as vb-ezüstérmes, a krakkói Európa Játékon a mix-váltóval bronzérmes, tavaly nálunk bronzérmes Kiss Gergely is odaérhet a legjobbak közé. A mi versenyünkön a gyorslábúak szoktak elől lenni, akikből nem lesz hiány. A spanyoloktól a vk-győztes Sergi Baxter Cabrera, Alberto Gonzales, és David Cantero Del Campo egyaránt nagyon jó, de a francia Maxim Hueber-Moosbrugger is kegyetlenül tud futni. A norvég Casper Stornes korábban Bermudán WTCS-s futamot nyert, ami önmagáért beszél. Van egy idén feltűnt görög srác, Panagiatis  Bitados, aki szintén rendkívül gyors lábú. Sok forgatókönyv lehet, így nagyon észnél kell lenni. A nőknél Bragmayer Zsanett „címvédőként” csatázik majd mások mellett az újdonsült Európa Játékok-győztes norvég Solveig Lovseth-hel, a vk-dobogós olasz Bianca Seregini-vel, a svéd junior világbajnokkal, vk-győztessel, Tilda Mansson-nal, és a viszonylag stabil brit „sorral”.  Zsani abszolút partiban van ezekkel a sportolókkal, így akár valamennyit megverheti itt nálunk!

Óriási lehetőség, az utánpótlásnak is– Az eddigi remek szervezések és a verseny hangulata, népszerűsége miatt, számomra nem meglepő, hogy újra világkupát rendezhet Tiszaújváros. – vélekedett Pocsai Balázs, a Magyar Triatlon Szövetség utánpótlás szakágvezetője. – A rendezők profi munkája és a nézők által generált hangulat az egyik legjobb világkupaeseménnyé teszi ezt a viadalt. Sokszor elhangzik, hogy milyen nagy segítség a magyar sportolóknak hazai pályán, hazai közönség előtt szerepelni. A saját versenyeimre visszagondolva is csak megerősíteni tudom, hogy mindig kiemelt fontosságú és fokozott izgalommal várt állomás Tiszaújváros. A hazai utánpótlást tekintve is kiemelt ez az esemény. A fiatal sportolóinknak óriási lehetőséget jelent a hétvége, hiszen testközelből nézhetik végig, ahogy példaképeik megküzdenek egymással. Ráadásul nemcsak álmodozhatnak, hogy egyszer ők is a világkupa pályán lesznek, hanem a junior Európa-kupán és az Utánpótlás Gálánmár a hétvégén is megtehetik ezt. Bízom benne és realitásnak tartom, hogy vasárnap többször is hallani fogjuk a Magyar Himnuszt!

Média-akkreditác

Lényeges információ, hogy a hétvégi Triatlon Junior Európa-kupára és az elit világkupára egyaránt kötelező a média-akkreditáció, melyet az alábbi linken lehet igényelni:http://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFyOXwy_05D1vk_URi-OUlaxTyg7MyzUVPdr6KeRu4y6KNXg/viewform

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.