Ötből öt magyar győzelem a junior Európa-kupa elődöntőiben

A Triatlon Junior Európa-kupa július 8-i, szombati elődöntőiben elsöprő magyar sikereknek – ötből öt futamgyőzelemnek – örülhettek a sportág szerelmesei. A lányoknál Nádas Nóra Romina és Szalai Fanni, a fiúknál Kropkó Márton, Hóbor Zalán és Kovács Gyula jutott be elsőként a vasárnapi döntőbe.

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál keretében megrendezett nyílt Triatlon Junior Európa-kupa elődöntőinek sorát a lányok kezdték meg. A Dísztóban kijelölt úszópályán két kört, összesen 500 métert kellett teljesíteni. A kerékpározás távja egy 12 km-es kör volt, míg a belvárosban kijelölt futópályán két körben, összesen 3,2 km-t kellett teljesíteni.

Az első futamban az úszás után, Nádas Nóra Romina révén magyar részsikernek örülhettek a szurkolók. A középső számban Nóra és a brit Isabella Hayes sikeres szökést hajtott végre és a kerékpározás után közel egy perces előnnyel kezdhették meg a befejező számot, a futást. 1600 méter elteltével Nádas Nóra Romina egyedül haladt az élen, mögötte fél perccel jött a brit lány. A célba érkezésig a sorrend nem változott, magabiztos magyar futam-győzelem született. A vasárnapi biztos döntőt jelentő első 14 helyezett között volt még magyar részről a 4. Dobi Lili, az 5. Filep Zóra, a 8. Szobácsi Laura, a 11. Balogh Sára, a 12. Fabók Vivien, a 13. Kulcsár Amira és a 14. Bartók Hanna is.

A második futam koreográfiája úgy alakult, hogy Szalai Fanni ért partot elsőként az úszás végén. A kerékpározásra itt egy három tagú szökevény csoport dolgozott össze. Szalai Fannihoz a holland Sonja De Koning és a kanadai Jamie Harker csatlakozott. Ez a trió tekintélyes, másfél percnyi előnnyel vágott neki a futásnak. Az első kör végére Szalai Fanni lerázta „útitársait” és közel 1 perc előnyt alakított ki üldözőivel szemben, akik a folytatásban további fél perc hátrányt szedtek össze. Fölényes Szalai-siker, holland ezüst és kanadai bronz. A finálét jelentő top14-ben magyar részről – a győztes mellett – a 4. Papp Laura Inez, a 8. Baier Zsófia, a 11. Pusztai Dóra, a 12. Vas Eszter, a 13. Lehmann Sára és 14. Fabók Eszter végzett.

Az azonos távon megrendezett fiú elődöntőkből hármat is rendeztek. Az első futam úszásában Kropkó Márton ragadta magához a kezdeményezést, hiszen 17 mp különbséggel hozta le elsőként a számot. Rózsavölgyi Donát harmadikként követte őt a depóba. A kerékpározásra egy hat tagú csoport verődött össze, a két magyar fiúhoz a román Raul Petre, a brit Lawrence Martindale, a dél-afrikai Christian Hattingh és a horvát Pablo Benko csatlakozott. A második váltásnál azonban nem valami „izmos”, mindössze 13 mp előnyük volt a Trungel-Nagy Kolos vezette második bollyal szemben. 1600 méter futás után Kropkó Márton haladt az élen, mögötte Trungel-Nagy Kolos következett. A második 1600 méteren nem történt változás, a harmadik helyre a lengyel Jakub Suchan érkezett meg. A biztos döntőt érő első kilenc közé az 5. Rózsavölgyi Donát, a 7. Kárpáti Ákos és a 9. Heiszmann Benedek fért be.

A 2. fiú elődöntőben Hóbor Zalán gondoskodott arról, hogy neszakadjon meg a magyarok úszás utáni nyerő szériája, ráadásul Kendeh-Kirchknopf Sebestyén Pál harmadikként jött ki a tópartra. A bringázásra egy 10 tagú csoport állt össze, melynek tagja volt még a magyar oldalról Györfi Szabolcs, Székely Konrád és Márkus Noel is. Monostori Botond 35 mp-es hátrányban vezette az üldözőket. A futás első körénekvégén Hóbor Zalán és az izraeli Eyal Weinstein 15 mp-re meglépett a többiektől, akik a táv második felében sem érték őket utol. Nyert a kiválóan hajrázó Hóbor Zalán. Szűcs András a 4., Márkus Noel az 5., Székely Konrád a 7., míg Kendeh-Kirchknopf Sebestyén Pál a 8. helyen kvalifikált.

A fiúk 3. előfutamában, az úszás befejeztével Soós Gergő Gyula és Kovács Gyula mutatta az utat a többieknek a kerékpáros depóba. A két magyar fiú szépen összedolgozott a középső számban, melynek 40 mp előny lett a jutalma. A futás során végig Kovács Gyula irányított, aki elsőként érkezett célba Soós Gergő és Trungel-Nagy Zalán előtt. Fehér Tibor 5., Czigány Bánk Hunor a 8., Hóbor Lehel a 9. helyet szerezte meg.

A lányoknál még a két legjobb időt elérő versenyző, a fiúknál pedig a legjobb három idő tulajdonosa is bejut a fináléba.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.