Lehmann Csongor világkupát nyert Tiszaújvárosban

Az abszolút hazai környezetben versenyző Lehmann Csongor kiváló versenyzésének köszönhetően magyar sikerrel fejeződött be július 9-én, vasárnap a tiszaújvárosi olimpiai kvalifikációs világkupa.

A tiszaújvárosi olimpiai kvalifikációs triatlon világkupa 30 fős női döntőjében sprint táv (750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás) teljesítése várt a résztvevőkre, köztük négy magyar versenyzőre.

A belvárosi Dísztó vizében tempóztak a hölgyek három kört, melynek nagyjából felénél az olaszok világkupa-dobogósa,Bianca Seregni szökésre vállalkozott és sikerrel járt, közel fél perccel hamarabb futott ki a depóba, mint a tavalyi, tiszaújvárosi Prémium Európa-kupa győztese, Bragmayer Zsanett. Kropkó Márta 8., Kovács Zsófia a 10. Horváth Karolina Helga pedig a 11. pozícióból folytathatta versenyt. A 8 körből álló kerékpározás felénél az olasz szökevény előnye mit sem csökkent. Annyiban változott a helyzet, hogy a második helyet ekkor a norvégok újdonsült Európa Játékokgyőztese, Solveig Lovseth ragadta magához, vezetve a 27 tagú üldöző csoportot, melynek mind a négy magyar tagja volt. A 6. kör végére a mezőny beérte Seregni-t, így kicsit megnyugodtak a kedélyek, már mindenki a mind jobb futásra koncentrált, melynek távját négy körben kellett teljesíteni. A második váltásnál olimpiai 12. helyezettünk, Bragmayer Zsanett öltözött a legfürgébben, Lovseth sem töltött felesleges időt a depóban. Az első kör egy tíz tagú élcsoportot hozott össze, melynek Zsanetten kívül Karolina volt még tagja a mieink közül. A folytatásban a kánikula alaposan rányomta bélegyét legtöbb versenyző teljesítményére. A 2.  és 3. körben a svédek tavalyi junior világbajnoka, a 2022-es bergemi világkupa-győztese, Tilda Mansson vezette az élen haladó csoportot. A befejező kilométerre már csak hárman maradtak az éremért folyó harcban. Az utolsó métereken Mansson és a spanyol Noelia Juan sprintelt egy óriásit, a célfotó a svéd hölgyet hozta ki győztesnek, a bronzérem pedig a belga Jolien Vermeylen birtokába került. A legjobb magyar a 8. helyen befutó Bragmayer Zsanett lett.

A hosszú hajrá hozta meg a sikert

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál utolsó sportos program-elemét a késő délután megrendezett olimpiai kvalifikációs világkupa 30 fős férfi döntője jelentette, melyben hét magyar versenyző volt érdekelt. A három körből álló úszáson Dévay Márk bizonyult a leggyorsabbnak, de Lehmann Csongor sem volt nagyon lemaradva tőle, 4 mp-re követte őt, majd újabb pár másodperc elteltével kijött a vízből Dobi Gergő, Kiss Gergely is. Faldum Gábor, Bicsák Bence és Dévay Zsombor fél perc körüli hátrányt szedett össze. Két kerékpáros kör után nyolcan próbáltak elszakadni a riválisoktól. Ennek a nyolcasnak tagja volt Dévay Márk, Lehmann Csongor, Kiss Gergely és Faldum Gábor is. Újabb két kör elteltével húsz tagúra duzzadt az élcsoport, melyhez csatlakozott Dobi Gergő is. Az üldözők hátránya meghaladta a 40 másodpercet. Egy körrel a második depózás előtt változatlan volt a helyzet, húszan elől, tízen pedig mögöttük tekertek. A négy körből álló futás első pár száz méterén Lehmann Csongor rántotta meg a sort, de spanyolok világkupa-győztese, Sergi Baxter Cabreraúgy gondolta, hogy csatlakozik hozzá. A kör végén a Tiszaújvárosban már világkupa ezüst- és bronzérmet is nyert Faldum Gábor a harmadik helyen szaporázta lépteit, de Dévay Márk és Kiss Gergely sem volt még túl messze. A mindent eldöntő utolsó 1250 méteren Lehmann Csongor rádobott még egy lapáttal, faképnél hagyta a spanyol fiút és a hazai közönség ovációja közben elsőként emelte magasba a célszalagot. A sokáig a bronzérmes pozícióban haladó, remek tempóban futó Faldum Gábort az utolsó métereken fosztotta meg a dobogótól a másik spanyol futógép, Alberto Gonzalez Garcia.- Azzal, hogy tavaly megnyertem itthon a Prémium Európa-kupát, még inkább a figyelem középpontjába kerültem vetélytársaim körében – mondta a célba érkezést követően Lehmann Csongor. – Ez nem rakott rám terhet, sőt segített abban, hogy fokozottan koncentráltabb legyek. Végig fókuszáltan figyeltem a verseny alakulására és azt gondolom, hogy a taktikám is rendben volt. Az utolsó 800 méteren tudtam az addig is kemény tempón, a hosszú hajrá meghozta a várva várt győzelmet.Nagyon boldog vagyok, hogy idén is nyerni tudtam itthon. Ez a csodálatos közönség nagyon megérdemelte ezt! Hálás vagyok nekik, amiért megint mellettem voltak!

A célba érkezést követő eredményhirdetésen a női dobogósoknak dr. Koncz Zsófia, országgyűlési képviselő, az Energiaügyi minisztérium miniszterhelyettese, Renato Bertrandi, a World Triathlon elnökségi tagja, az Európai Triatlon Szövetség elnöke, míg a férfi első három helyezettnek dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt.vezérigazgatója, és házigazdaként dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke adta át az érmeket és virágcsokrokat.

Eredmények

Nők (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1.Tilda Mansson (svéd) 58:45 perc, 2. Noelia Juan (spanyol) 58:46, 3. Jolien Vermeylen (belga) 58:50, …8. Bragmayer Zsanett (magyar) 59:11, …11. Horváth Karolina Helga (magyar) 59:30, …17. Kovács Zsófia (magyar) 1:00:06 óra, …23. Kropkó Márta (magyar) 1:00:47.

Férfiak (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Lehmann Csongor (magyar) 52:12, 2. Sergi Baxter Cabrera(spanyol) 52:26, 3. Alberto Gonzalez Garcia (spanyol) 52:32, 4. Faldum Gábor (magyar) 52:38, …9. Dévay Márk (magyar) 52:58, …11. Kiss Gergely (magyar) 53:04, …14. Bicsák Bence (magyar) 53:13, …21. Dobi Gergő (magyar) 53:40, …28. Dévay Zsombor (magyar) 54:44.

A finálékat követően, 19.00 órakor, a tiszaújvárosi Főtéren sorsolták ki a tömegsport eseményeken kiosztott tombola-tulajdonosok között az értékes ajándékokat. 19.45 órától a Bruno X Spacc lépett a színpadra, 20.30 órától tartották meg a világkupa ünnepélyes eredményhirdetését, melyen a 20-20 legjobb női és férfi versenyzőt szólították fel a pódiumra. A négynapos sport- és kulturális programsorozat zárását a 21.15 órakor kezdődő Azahriah koncert jelentette.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.