Lehmann Csongor Párizsban teszteli az olimpiai pályákat

A tiszaújvárosiak U23-as világbajnok triatlonosa, Lehmann Csongor – közvetlenül az olimpiai érmesek mellett – a 8-as rajtszámot kapta az augusztus 18-i,pénteki, párizsi olimpiai tesztversenyre.


Lehmann Csongor és édesapja, Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője – egy közel három hetes olaszországi, magaslati edzőtáborozás után – hétfőn reggel kelt útra a francia fővárosba.

A pénteki, párizsi olimpiai tesztversenyen 65 férfi és 65 női sportoló állhat rajthoz. Szinte az összes tokiói olimpiai érmes- a norvég Kristian Blummenfelt, a brit Jonathan Brownlee és Alex Yee, az új-zélandi Hayden Wilde, a francia Vincent Luis és Dorian Coninx – ott lesz a rajtnál. Csakúgy, mint afeltörekvő új tehetségek, a világbajnoki széria verseny-sorozat jelenlegi vezetői és az idei szezonban a világkupákon, kontinens-bajnokságokon dobogós sportolók, köztük a portugál   Vasco Vilaca, az ausztrál Matthew Hauser, a franciaPierre Le Corre és Leo Bergere, valamint a brazil ManoelMessias. Ez utóbbi elit társaságba tartozik Lehmann Csongor is, aki mellett az olimpiai 7. Bicsák Bence, az olimpiai 20. Faldum Gábor és a kiváló úszó Dévay Márk képviseli még a magyar színeket. 

A sportolókra 1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás vár Párizs belvárosában. Az úszópályát a Szajnában jelölik ki az Alexandre híd lábánál, ahol egy pontonról lesz rajt. A sportolók két körben teljesítik a távot és mindkétszeráthaladnak az Invalidusok hídja alatt. A többnyire síkkerékpározás hét körből áll, néhány technikás kanyarral„fűszerezve”. A pálya olyan ikonikus párizsi épületek menténvezet, mint a Grand Palais, a Petit Palais, a Champs-Élysées,vagy az Orsay Múzeum. A futópálya négy, egyenként 2,5 km-es körből áll, melynek végén az Alexandre hídon kijelölt célba érkeznek meg a triatlonosok.

Komoly erők csapnak össze

Pár nappal a tiszaújvárosi világkupán aratott győzelmemet követően, jól bevált edzőtábor helyszínünkre, Livigno-ba„költöztünk fel” klubtársaimmal, Kovács Gyulával, Kiss Gergellyel és Lehmann Bencével, akikkel nagyszerűen együtt dolgoztunk az elmúlt hetekben – tudtuk meg Lehmann Csongortól. – A hétvégi párizsi „előolimpia” talán a szezon legfontosabb versenye számomra, hiszen most élesben tesztelhetjük a jövő évi ötkarikás játékok pályáit. Igazi főpróba lesz, mert teljesen azonoskörülmények között versenyzünk majd, mint 2024-ben, az olimpián. A vizet, a sodrást már próbáltuk kielemezni, a kerékpáros és futópályát pedig szerdán járjuk be. Nem nehéz úgy hangolódni a hétvégére, hogy például a gyorsító futóedzésemet festői környezetben, az Eiffel torony lábánál csinálhattam meg. Már most nagy tömeg hömpölyög az utcákon, a franciák óriási várakozással tekintenek a verseny elé, hatalmas hangulat lesz, az biztos. Ez is egy olyan összetevő, amit szokni és tanulnikell, de szerencsére jól állok e téren. Ezen a rendkívül nehéznek ígérkező erőpróbán be tudom gyakorolni az olimpiai pályákat, igyekszem minél jobban „beégetni” az agyamba a jellegzetességeket, a kanyarokat, mindent, ami jövőre hasznos lehet. Ami pedig a mostani verseny várható alakulását illeti, szerintem a francia menők bizonyára meg akarják” rajzolni” a forgatókönyvet. Egy brutálisnak ígérkező úszás után minden bizonnyal lesz egy 8-10 tagú kerékpáros elmenés, melybe nagyon jó lenne bekerülni. Ebben a csoportban szinte biztosan ott lesz a sérüléséből rendkívül erősen visszatérő francia Vincent Luis, és honfitársa, a mezőny talán legjobbbringása, Leo Bergere, akik mindent elkövetnek majd, hogy a vélhetően az olimpiai bajnok KristianBlummenfelt által vezérelt üldöző csoport – sok-sok kiváló futóval – ne érje utol őket. Komoly erők fognak összecsapni, talán nem tűnik szerénytelenségnek, de magamat is ebbe a körbe sorolom. Nagyon várom már a péntek reggeli rajtot. Az biztos, hogy sok apróságra kell figyelni a rajttól kezdve egészen a célba érkezésig, melyek eldönthetik a végső sorrendet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.