Lehmann Csongor 23. lett a párizsi olimpia tesztversenyén

A jövő évi párizsi olimpia augusztus 18-án, pénteken megrendezett hivatalos tesztversenyén Lehmann Csongor a 23. helyen érkezett célba. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub U23-as világbajnoka vasárnap reggel a magyar mix-váltó tagjaként ismét rajthoz áll a francia fővárosban.


A világ legjobb férfi triatlonosait felvonultató 65 tagú férfi mezőnyben – Lehmann Csongor mellett – további három magyar sportolónak szurkolhattunk.

A két körös, összesen 1500 méteres Szajna-úszás első körébenLehmann Csongor a 10. helyen haladt, majd a depóba 18:26 perces idővel már kilencedikként érkezett meg. A nyitószámot a franciák korábbi világbajnoka, Vincent Luis és kiváló triatlonos úszónk, Dévay Márk fejezte be elsőként. A hét körből álló, 40 km-es kerékpározás első körében egy hétfős szökevénycsoport próbált eltávolodni a többiektől, Csongor a 9. pozíciót foglalta el ekkor. A szökés nem járt sikerrel, mert újabb egy kör elteltével utolérték őket, innentől kezdve pedig szinte mindenki együtt tekert. A második depózást követően a tiszaújvárosiak U23-as világbajnoka a 12. helyről kezdte meg a 10 km-es futást, melynek második kilométerétől a britek egyéni olimpiai ezüst-, a mix-váltóval aranyérmese, Alex Yee az első kör végétől olyan tempót diktált, melyet senki sem tudott átvenni. A világranglista jelenlegi éllovasa végig tartani tudta közel fél perces előnyét a hét tagú, három francia, egy-egy amerikai, brazil, német és portugál triatlonosból álló második „sorral” szemben, és a negyedik kör végén,magabiztos előnye birtokában, elsőként érkezett meg az Alexander-hídon kijelölt célba. Az ezüst- és bronzérem sorsa célfotó után dőlt el, mely a portugál Vasco Vilaca-nak kedvezett, a hazai pályán versenyző Dorian Conninx ellenében. Az olimpiai bajnoki cím védője, a világbajnok norvég Kristian Blummenfelt 50 mp hátrányban a 9. helyen érkezett célba. Lehmann Csongor jó váltást követően a 12. helyről indult neki a futásnak, ám ezúttal sajnos nem tudta tartani a tempót a legjobbakkal, fokozatosan leszakadt és végül a 23. helyen fejezte be a versenyt. A legjobb magyar ezúttal a riói olimpiai 20. helyezettje, Faldum Gábor lett, aki a 12. pozíciót harcolta ki. A tokiói olimpia 7. helyezettjét, Bicsák Bencét 19.-ként rangsorolták, míg Dévay Márk a 40. lett.

A verseny színvonalát jellemzi, hogy a mindhárom színű olimpiai éremmel rendelkező Jonathan Brownlee az 51. helyen fejezte be a versenyt, míg Vincent Luis-nak, valamint az egyaránt olimpiai érmes dél-afrikai Henri Schoeman-nak és az új-zélandi Hayden Wilde-nek idő előtt véget ért a párizsi teszt.

Nincs semmi gond, az ember nem gép– Tesztelni jöttünk a pályákat, a körülményeket, ami rendben megtörtént. – tudtuk meg a fiával együtt Párizsban tartózkodó Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Minden jól alakult, a folyó-úszással, melyre külön készültünk, sem volt gond. Csongor a kerékpározás közben végig jól helyezkedett, jól érezte magát, ami azért is figyelemre méltó, mert a sok kanyarral és macskaköves szakasszal nehezített pályán is 45 km/órás átlagot tekert a mezőny. Ezért volt kicsit furcsa, hogy az erősségét jelentő futás ezúttal kevésbé sikerült. Ismét bebizonyosodott, hogy az ember nem gép. Csonginak az eddigi szezonban nem volt „lyukas” versenye, a mostanira mondhatjuk ezt, de enneka 23. helynek azért nagyon sokan örülnének! Nincsen semmi gond, ezek a kisebb pofonok segíteni szoktak a felkészülésben!- Olyan nincs egy sportoló életében, hogy mindig, minden sikerüljön – vette át a szót célba érkezése után Lehmann Csongor. – Nagyon jó volt a verseny, impozáns a helyszín és örülök neki, hogy összességében továbbra is aközvetlen elithez tartozom. Sok nemzetnek olimpiai válogatót is jelentett ez a párizsi erőpróba, melyen a legjobb országokból 4-5 fő is rajthoz állt. Meggyőződésem, hogy jövőre az olimpia teljesen más forgatókönyv mellett zajlik majd, de addig sok munka vár még rám. Valamennyien megtapasztalhattuk az itteni sajátosságokat, a nehézségeket, amire még jobban tudunk majd készülni a következő egy évben. 

Lehmann Csongor – Bragmayer Zsanett, Kropkó Márta és Dévay Márk társaságában -augusztus 20-án, vasárnap ismét rajthoz áll Párizsban, akkor rendezik meg ugyanis a mix-váltók hivatalos olimpiai tesztversenyét.

Eredmények (65 induló): 1. Alex Yee (brit) 1:41:02, 2. Vasco Vilaca (portugál) 1:41:15, 3. Dorian Conninx (francia) 1:41:15, …12. Faldum Gábor (magyar) 1:42:15, …19. Bicsák Bence (magyar) 1:42:33, …23. Lehmann Csongor (magyar) 1:42:47, …40. Dévay Márk (magyar) 1:44:01.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.