Super League Triathlon, Málta

Lehmann Csongor világsztárok között is bizonyított

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeit képviselő Lehmann Csongor, a tavalyi junior világbajnoki címe és az idei U23-as világbajnokságon elért ezüstérme után meghívást kapott a legszűkebb elitet felvonultató Superleague Triatlon 2019-2020-as versenysorozatára. A 20 éves újonc felnőtt világ- és Európa-bajnok, olimpiai érmes világsztárok között is bizonyította rátermettségét. 

Az új versenyzési formát 3 éve hívták életre, azzal az ideológiával, hogy a “triatlon Forma 1” sorozatává váljon. Ennek megfelelő a körítés, a reklám, a médiamegjelenés. Az eseményekre meghívják a világ top 10 elit versenyzőjét, néhány sportolót szabad-kártyával (úgy, mint Lehmann Csongort), továbbá  3 korábbi kvalifikációs viadal legjobbjait. A széria egy-egy állomásán 30 férfi és 30 női elit versenyző indulhat. Első nap elődöntők zajlanak (nemenként 2), ahonnan az első 5-5 fő jut tovább, plusz a legjobb 5 idő az összesítésből. A versenyszámok jellemzően szupersprint távon zajlanak, különböző lebonyolítási formában. A sportolók minden költségét a szervezők állják, a sorozat győztese 100.000 USD-vel lesz gazdagabb, az egyes események díjazása 20.000 USD-ról indul, és még a 15. helyezettet is jutalmazzák.

A sorozat első állomása Jersey Island volt, melyen Csongor nem vett részt. A 2. állomást október 19-20-án, Máltán, a Valletta városában megrendezett erőpróba jelentette. A máltai futamon a világ élmezőnyéből világbajnok Mario Molán és az olimpiai érmes Jonathan Brownlee-n kívül mindenki ott volt. Az aktuális világbajnok Louis, az olimpiai bronzérmes Schoeman, a Grand Final-győztes Blummenfeld, a 70.3 világbajnok Iden, az Európa-bajnok Le Corre, a WTS-győztes Murray, Mislawchuk, Royl, a Poliansky-testvérek és még sokan mások.

A máltai verseny folyamatos 2x szupersprint, kerékpár időfutam + handicap indításos 2x szupersprint  formulából állt össze.

  • Csongor a 2. előfutamba került szombaton – tudtuk meg Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Az “első triatlonon” a mezőny második felében haladt, de jól tartották az élbolyt, a második részben pedig fokozatosan jött fel, a Murray, Schoeman csoporttal depózott, majd a 7. helyen futott be, és mivel ez volt a gyorsabb futam, idővel bejutott a fináléba. A döntőbe jutás már sokaknak meglepetés volt, aminek a helyi és élő közvetítésben dolgozó kommentátorok hangot is adtak. A döntőt újra egy rendhagyó formában rendezték. Kerékpáros időfutam után, az eredmények alapján handicap-es indítással teljesítették a 2x szupersprint távot. Csongornak sajnos sok volt a háromszori kerékpár, előre nem lépett, de a kvalifikációs helyezését hozta, így 14. pozícióban fejezte be a versenyt. A nagy sztárok között, igazán fiatalként, egy ismeretlen versenyrendszerben dicséretes teljesítményt nyújtott a hétvégén. A szervezők várják a folytatásban is, a következő állomás 2020-ban, Szingapúrban lesz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.