Ifj. Márkus Gábor Alapítvány díjátadó

 

Bragmayer Zsanettet és Lehmann Csongort díjazták

Az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért (IMG) pályázati nyerteseinek járó emlékplakettet és a vele járó anyagi támogatást 2017-es teljesítménye alapján Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor vehette át november 15-én,  Tiszaújvárosban, a Scarpa Étteremben megtartott díjátadón.

 

Az egybegyűlteket Péter Attila, a Magyar Triatlon Szövetség elnökségi tagja, a tiszaújvárosi triatlon-versenyek méltán elismert szpíkere üdvözölte. Az 1998 nyarán vétlen közlekedési balesetben elhunyt kiváló tiszaújvárosi triatlonos, ifj. Márkus Gábor emlékére 1999-ben létrehozott alapítvány azzal a céllal létesült, hogy elősegítse és támogassa a magyar triatlonsport fejlődését, népszerűséget, munkáját, továbbá, hogy biztosítsa a tiszaújvárosi triatlon ifjú tehetségeinek támogatását. A célkitűzésnek megfelelően az alapítvány pályázati úton nyújt segítséget a 23 éves, vagy ennél fiatalabb triatlon versenyzőknek, aki az adott évi versenyciklusban a legeredményesebben teljesítettek. A névadóról, a sportág ötkarikás bemutatkozását jelentő 2000-es Sydney-i olimpiai indulásra is esélyes tiszaújvárosi sportemberről készült kisfilmből azok is megismerhették Ifj. Márkus Gábor példaértékű sportolói és emberi tulajdonságait, akiknek erre eddig életkoruknál fogva nem volt lehetőségük.

Márkus Gergely, a kuratórium elnöke, miután köszöntötte a jelenlevőket, köztük az alapítókat képviselő dr. Fülöp Györgyöt, Tiszaújváros alpolgármesterét, Szabó Zitát, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) főtitkárát, Lehmann Tibort, (MTSZ) szakmai alelnökét, Zelcsényi Miklóst, az MTSZ elnökségi tagját, Magyar Lajost és Suhajda Józsefet,  elmondta, hogy az alapítvány legnagyobb támogatója, egyben a nyugodt működés megteremtője ezúttal is a Bráz György polgármester és dr. Fülöp György alpolgármester vezette Tiszaújváros önkormányzata volt, melyért külön köszönet jár. Kijár a köszönet az adójuk1%-át felajánlóknak, a Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak és a további szponzoroknak is. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatójaként Lausanne-ban dolgozó sportvezetőtől megtudhattuk, hogy országos viszonylatban hat beadvány közül, talán az eddigi legnehezebb, több fordulós, több szempontot mérlegelő egyeztetés után választották ki a nyerteseket.

 

Az öt tagú kuratórium végül Bragmayer Zsanett pályázatát ítélte támogatásra érdemesnek. Az ebben a versenyidényben hatalmasat fejlődő Zsanett az U23-as Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, míg a korosztály világbajnokságán a nagyon előkelő 7. helyre rangsorolták, miközben zsinórban harmadszor is övé lett az országos bajnoki cím. A nettó 300 ezer forintos anyagi támogatással együtt járó díjat Péter Attila, a kuratórium tagja  adta át az 575 –Equilor Team Újbuda  23 éves válogatott sportolójának.

  • Köszönöm az alapítványnak, a Márkus-családnak a bizalmat, a lehetőséget, edzőmnek, Kuttor Csabának a sok-sok segítséget, aki nélkül nem lehetnék mai itt – mondta Bragmayer Zsanett. –  A következő olimpiai ciklus első lépcsőfokaként élem meg ezt a támogatást, mindent elkövetek azért, hogy a jövőben is méltó legyek erre a díjra!

 

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül a mix-váltóban junior Európa-bajnok, egyéniben bronzérmes Lehmann Csongor teljesítményét tartották a legfigyelemreméltóbbnak az érintettek.  Csongor a junior világbajnokságon is a Top10-ben végzett, 7. lett és miután az Európa-kupa sorozatot– a hazai rendezésű futam győzelme után – két első helyezéssel fejezte be, ő végzett az Európai Triatlon Szövetség (ETU) 2017-es junior ranglistájának az élén!

  • Tavaly, amikor először kaphattam díjat az alapítványtól, elhatároztam, úgy dolgozom tovább, hogy ismét átélhessem ezt a felemelő érzést – fogalmazott Lehmann Csongor, aki Szűcs István kuratóriumi tagtól vehette át a díjat és a nettó 120 ezer forintot. – Idén eddigi legsikeresebb szezonomon vagyok túl, melyért minden „közreműködőnek” hálával és köszönettel tartozom. Remélem a jövőben szintén sikerrel pályázhatok majd és esélyem lesz az országos díj elnyerésére is!

Mielőtt elkezdődött volna a kötetlen beszélgetéssel kísért állófogadás, Szabó Zita, a sportág országos szervezetének főtitkára méltatta dr. Márkus Gábor áldozatos munkáját, mely nélkül véleménye szerint a magyar triatlon nem tartana ott, ahol jelenleg tart. – A fiatal tehetségek felkarolásában, elismerésében végzett közel két évtizedes rendkívül fontos tevékenységéért az alapítványt illeti meg a köszönet – fejezte be rövid hozzászólását az egykori olimpikon sportvezető.23561337_1919402101423317_1755760049609893740_n

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.