Lehmann Csongor a tokiói váltó-tagságért harcol

A sportág legmagasabb nemzetközi fóruma, a World Triathlon  május 1-től újra megnyitja a tokiói olimpia kvalifikációs ranglistáját, a sportolóknak – köztük a tiszaújvárosi Lehmann Csongornak is –  június 21-ig három kontinensen, összesen öt versenyen lesz lehetőségük pontokat gyűjteni.

Az eredeti tervek szerint 2021. május 11-ig az összes olimpiai kvóta – 55-55 férfi és női – gazdára talált volna. A Covid-19 járvány miatt az olimpiai kvalifikációs rangsort 2020 tavaszán azonban „befagyasztották”. A magyarok közül jelenleg Bicsák Bence, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia áll kvótát érő helyen.

  • A kvalifikációs versenyek ismeretében, melyek közül két világbajnoki széria futam (WTS) és három világkupa lesz, nagyon gyorsan meg kell határoznunk, hogy a mieink – a jelenlegi négy kvótás helyen állók és a még világranglista pontokra vadászók egyaránt – hol, milyen megoszlásban próbáljanak felkerülni a rajtlistára – tudtuk meg Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Az olimpiai szimulációs rangsorban 9. pozíciót elfoglaló, biztos olimpiai indulónak számító Bicsák Bence gyakorlatilag bármelyik erőpróbán ott lehet a rajtnál, míg a többiek a beérkezett nevezések, illetve az aktuális világranglista alapján kaphatnak lehetőséget az indulásra. Fontos lenne, hogy négy kvótát harcoljanak ki a mieink. Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia jó helyen áll a szimulációs listán, Tóth Tamásnál viszont kicsit rezeg a léc.  A négy kvóta esetében lehetőség nyílik arra, hogy a Tokióban debütáló új versenyszámban, a vegyes-váltóban (2-2 női és férfi sportoló) is szurkolhassunk a mieinkért. A magyar kvalifikációs szabályt szövetségünk Szakmai Bizottságának sürgősen meg kell alkotnia, ami párhuzamos a hazai kvalifikációs viadal kijelölésével. Ezen a versenyen lesz lehetősége az egyéniben kedvezőtlen pozícióban álló sportolóknak, így Csongor fiamnak is arra, hogy bekerüljön a magyar vegyes-váltóba. Az már biztosnak tekinthető, hogy amennyiben Lehmann Csongor, vagy bármelyik másik „várólistás” magyar férfi triatlonos rajthoz tud állni a két WTS viadal egyikén és ott az 1-8. helyen érkezik célba, akkor övé lehet a második férfi egyéni kvóta és meg lehet a vegyes-váltó indulás is. Ez persze borzasztóan nehéz, egy normál felkészüléssel nagyon komoly esélye lehetne a kisebbik fiamnak is.  Mi azonban így is megteszünk minden tőlünk telhetőt! A magyar csapat ötkarikás indulásához egyébként még az is szükséges, hogy a május 22-23-án Lisszabonban megrendezendő, a még kvótával nem rendelkező nemzeteket felvonultató vegyes-váltó olimpiai kvalifikációs versenyen sikerrel – az első három között végezve – vegyük az akadályt.

Erős a tiszaújvárosi érintettség 

Tiszaújvárosi érintettségben nem lesz hiány a tokiói ötkarikás játékok, valamint az addigi történések kapcsán.  Márkus Gergely, a World Triathlon (2020. novemberétől ez a neve sportág világszervezetének)  sportigazgatója, valamennyi Tisza-parti világkupa és nemzetközi erőpróba versenyigazgatója beosztásából adódóan lesz ott Japánban. Dr. Varga Bélát, valamennyi eddigi tiszaújvárosi világkupa és nemzetközi verseny vezetőbíróját, a World Triathlon Technikai Bizottságának tagját a napokban nevezték ki a tokiói olimpia triatlon versenyeinek zsűrijébe. Nagy Alpár, a World Triathlon világkupa projektmenedzsere a kvalifikációs sorozatban szereplő futamokon keresztül, illetve a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) Technikai Bizottságának vezetőjeként közvetlenül is érintett.  A magyar kvalifikációs szabály megalkotásában Török Dánielre, a tiszaújvárosiak egykori sokszoros válogatott versenyzőjének, az MTSZ elnökségi tagjának a véleményére is számítanak. 

Időpontok, versenyek

A World Triathlon az alábbi versenyeket jelölte ki olimpiai kvalifikációs helyszínként:

Május 15.: Yokohama (Japán), világbajnoki széria verseny (WTS)

Május 22-23.: Lisszabon (Portugália), világkupa, mix-váltó olimpiai kvalifikációs verseny

Május 29-30.: Arzachena (Olaszország), világkupa

Június 5-6.: Leeds (Anglia), WTS-verseny

Június 12-13.: Huatulco (Mexikó), világkupa

(Szűcs István)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.