Lehmann Csongort „lerúgták” Lisszabonban

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeit képviselő Lehmann Csongor is ott lehetett május 21-én, pénteken, Lisszabonban, mix-váltó olimpiai kvalifikációs viadalon indult magyar válogatottban, de ezúttal sajnos nem járt sikerrel. A kerékpározás végén, a depózás megkezdésekor mexikói ellenfele kirúgta Csongor kezéből a kormányt, melynek csúnya bukás és a verseny feladása lett a vége.  

 A portugáliai versenyen szuper-sprint táv (300 méter úszás, 7 km kerékpározás, 1,63 km futás) várt a 2-2 női és férfi versenyzőből álló 15 nemzet váltójára. – tudtuk meg a helyszínen tartózkodó Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. –  A nő-férfi-nő-férfi sorrendből adódóan nálunk Kovács Zsófia kezdett, aki jól úszott, de sajnos a középső számban rögtön az elején leszakadt a többiektől, és a végén a 10. helyen befutva adta át a képzeletbeli stafétabotot Lehmann Csongornak. Csongi felúszott három emberre, akikkel együtt mentek a kerékpározás során. Közvetlenül a depózás megkezdése előtt, amikor 45 km/órás sebességgel haladtak, a mexikói Crisanto Grajales figyelmetlenül úgy lendítette le lábát kerékpárjáról, hogy közben kirúgta a kormányt a fiam kezéből. Csongi ebben a kivédhetetlen szituációban meglehetősen nagyot bukott, végig csúszott a kordonon és a verseny feladására kényszerült, így Bragmayer Zsanettnak és Bicsák Bencének nem maradt dolga erre a napra. A kórházban megröntgenezték fiam zúzódott könyökét, melyet a legjobban beütött, ellátták a horzsolásos sebeit, de az első vizsgálatoknál még nem tudták megmondani mennyi idő kell a gyógyuláshoz és mikor térhet vissza a porondra. Az biztos, hogy a szombati, lisszaboni elit világkupa résztvevői között még nem lesz, nem lehet ott Csongor. Ami a rendkívül gyors és látványos verseny végkimenetelét illeti, nagy csatában nyertek a belgák, az azonos időt elérő olaszok és a svájciak előtt, míg a múlt heti, yokohamai világbajnoki széria versenyt (WTS) megnyerő Kristian Blummenfelt nevével fémjelzett norvégok a negyedik helyen zártak. A dolog „szépséghibája”, hogy mind a négy nemzetnek már meg van a 2-2 egyéni kvótája, ami egyenes út a Tokióban debütáló  mix-váltó versenyszámra, így elvitték az esélyt azon országoktól, akik itt szerettek volna odaérni az 1-3.helyezett közé,ami egyet jelent az ötkarikás játékok indulási jogával. Érdekesség, hogy mindössze 9 váltó tudta befejezni a küzdelmet. Reálisan nézve nem sok esélyünk volt az itteni top háromra. A fentiekből adódóan tehát mi sem tudtuk bebiztosítani magunkat, de amennyiben Tóth Tamás meg tudja tartani egyéni helyét a kvalifikációs rangsorban, akkor magyar csapatnak is szurkolhatunk majd a Felkelő Nap Országában.

Végeredmény:1. Belgium (Calire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy, Marten Van Riel) 1:23:58 óra, 2. Olaszország (Angelica Olmo, Gianluca Pozzatti, Alice Betto, Nicola Azzano) 1:24:48, 3.Svájc (lissa Konig, Andrea Salvisberg, Nicola Spirig, Max Studer) 1:24:48. 

Szűcs István

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.