Három plusz három, ami összesen kilenc!

Az idei Tiszaújvárosi Triatlon Napok legnagyobb eseményét a nyílt, elit kategóriás Európa-kupa futam jelenti, melynek mai öt előfutamából 30 hölgy és 30 úr szerzett jogot a vasárnapi döntőkben való indulásra. Magyarországot ezúttal három női versenyző és három férfi testvérpár képviselheti a fináléban.

Az elődöntők résztvevőire a sprint táv, azaz 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás várt. Elsőként a női 1. futam indulói sorakoztak fel a Dísztó partján felállított pontonra. Az úszás legjobbja ezúttal a portugál Gabriela Ribeiro lett, akinek 10:03 percre volt szüksége ahhoz, hogy elinduljon a kerékpáros depóba. A legjobb magyar Putnóczki Dorka volt, aki hetedikként indulhatott váltani. A bringázás felére egy 21 tagú „vonat” állt össze, melybe Botka Anikó, Bukovszki Tünde és Sárszegi Noémi is helyet követelt magának. Ez utóbbi hármas a második depózásnál is az élmezőnyhöz tartozott. A továbbjutást érő első tizennégy helyezett közé végül tizedikként Bukovszki Tünde, tizenharmadikként pedig Sárszegi Noémi érkezett meg.

A 2. női futam legjobb úszója az olasz Bianca Seregni lett, míg Sárszegi Noémi a 18. pozícióból indulhatott a folytatásra. A középső versenyszámban az olasz lány és a brit Olivia Mathias mindössze 4 másodperces előnyt tudott szerezni a futás előtt. A zárószám első körében egy újabb olasz, Beatrice Mellozzi diktálta a tempót, de a 12 tagú bolyból a célba a szlovák Margareta Bicanova futott be elsőként. Soós Fanni a 13. helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

A férfiak 1. előfutamában a nemrégiben, Caorlében Európa-kupát nyert Lehmann Csongor már az úszásnál jelezte, neki bizony hazai pályán is nagyon komoly tervei vannak. Elsőnek jött ki a vízből, hogy aztán egy a Sinkó-Uribe Ábelt is soraiban tudó nyolcas boly tagjaként, kezdje és folytassa a kerékpáros kilométerek gyűjtését. A második váltásnál ismét a korábbi junior világbajnok, U23-as vb ezüstérmes tiszaújvárosi sportoló vezette a sort, mely bő egy perccel hamarabb kezdhette meg a futást, melynek felénél egy olasz és egy bermudai triatlonossal 8 mp-es előnyre tettek szert. A harmadik utolsó körben Lehmann Csongor ritmust váltott, melyet vetélytársai nem tudtak átvenni, így megszületett a nap első magyar futam-győzelme. Sinkó-Uribe Ábel hetedikként lett biztos finalista.

A 2. futamban Dévay Márk hátát nézhették a többiek, miközben elindultak a kerékpáros depóhoz. A három körös, összesen 20 kilométeres kerékpározás első harmadánál Dévay Zsombor csatlakozott bátyjához. A folytatásban az olasz Nicolo Strada is elcsípte a magyar duót, akikkel közel fél percre távolodtak el az üldözőktől, mire visszaértek a depóba. Az 5 km-es futásnál Dévay Márk bizonyult ellenállhatatlannak és nyerte meg futamát. Dévay Zsombor a még biztos finálét érő kilencedik pozícióval kvalifikált a döntőbe, melynek Sinkó-Uribe Aurél a 30. legjobb idő birtokosaként lett a tagja.

A 3. férfi futamban a brit Marcus Day és Lehmann Bence vitézkedett a 750 méteres úszásban. A kerékpározást egy 11 tagú boly vezette, melyben az idősebb Lehmann-fivér mellett Hornyák Döme is ott tekert. Ez a csoport nem engedte felzárkózni az őket üldözőket és 1:23 perces előnnyel lódult neki az 5 km-es futásnak. A táv felénél a norvég Vetle Bergsvik Thorn eltávolodni látszott, de a célba érkezés előtt a német Valentin Wernz utolérte, és meg is előzte őt. A harmadik helyet a végig kiemelkedően versenyző Lehmann Bence érdemelte ki, így ő is készülhet a fináléra. Ezzel az is biztossá vált, hogy Magyarországot három testvérpár képviselheti a tiszaújvárosi elit Európa-kupa végjátékában.

Július 18-án, vasárnap 14:45-kor kezdődik a női, 16:15-kor pedig a férfi döntő, melyet a https://streamshops.xyz/Cup-Tiszaujvaros/?fbclid=IwAR2UsC7iVSQVHjn3j29En5SVCAvLFlLVJAknGotgUyqZ_duD2_wQFhqpqFM linken élőben is lehet követni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.