Le a kalappal a japán emberek előtt!

A tiszaújvárosi Márkus Gergely lelkiismeretes munkájára a triatlon 2000-es olimpiai bemutatkozása óta valamennyi nyári játékon számíthattak kollégái. 

A World Triathlon Lausanne-i központjában sportigazgatóként dolgozó szakember a tokiói olimpián – a különleges helyzetből adódóan – több új feladatot is megoldott.

– Azzal kell kezdenem, hogy le a kalappal a japán és azon belül a tokiói emberek előtt! – kezdte tapasztalatainak összegzését Márkus Gergely. – Ilyen körülmények között, amikor rengeteg erőforrást – emberit és anyagit – lekötnek a koronavírus miatti korlátozások, kiválóan megszervezték az olimpiát. Természetesen adódtak problémák, melyeket menet közben kellett megoldani, mint például a minden olimpián visszatérő közlekedési nehézségek. Ettől függetlenül az az alázat, türelem, tenni akarás, amit a japánok mutattak, az egyedülálló. Az érkezéstől kezdve odafigyeltek minden lépésünkre. A szállodában a mi delegációink egy  emeleten volt, rajtunk kívül senki más nem tartózkodott ott. Amennyire tudták, az étkezéseket is a megfelelő távolságtartással biztosították. A lényeg az volt, hogy a járványhelyzet miatt ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben vegyüljünk a helyi emberekkel. A kormányt óriási nyomás terhelte, egyrészt azért, hogy legyen olimpia, másrészt pedig, azért, hogy ezt minél kisebb negatív politikai hatással abszolválják, hiszen hamarosan választások lesznek Tokióban. 

Tokióban is fontos feladatokat kapott

Márkus Gergely Sydney-ben még a kerékpáros pályán segédkezett, majd Athénban már ő volt a sportág eseményeinek irányítója, de Pekingben és Rióban is hasonlóan fontos szerep jutott neki. 

– Tokióban többek között én voltam a „CLO”, ami valami olyasmit jelent, hogy Koronavírus Kapcsolattartó Megbízott – fogalmazott a triatlon nemzetközi színterén rendkívüli módon elismert sportvezető. – Én feleltem azért, hogy a mintegy 60 fős stábunk minden tagja megfelelő információkkal rendelkezzen az esemény előtt a koronavírus miatti korlátozásokról, de azért is hogy mindenki be is tartsa azokat. Egyfajta „házi rendőr” szerepet kaptam, ami újdonságot jelentett számomra, rengeteg kérdéssel menet közben. Emellett természetesen a háttérből segítettem a versenybírói stábot, a versenyek helyi prezentációját, valamint a helyi közlekedésünk megszervezését. Nem unatkoztam sokat.

A NOB és MOB elnök is triatlont nézett

A triatlon versenyhelyszínnel kapcsolatban nem kellett meglepetésekkel szembenézniük a nemzetközi rendezői csapatnak, hiszen már egy évvel ezelőtt is szinte teljesen készen álltak a kezdésre.

  • Nagyon látványos versenyt produkáltak Tokióban a sportolók, pláne az lehetett volna, ha a tervezett 5500 nézőt is beengedhetik – folytatta  Márkus Gergely. – Mivel a futamok és minden más hivatalos edzés korán reggel kezdődtek, emiatt a mi munkánk mindig éjjel 2-3 körül indult. Ilyenkor áttekintettük az aznapi időjárási és vízminőségi jelentéseket és jóváhagytuk a napi programot, melyet a csapatoknak is mindig kommunikáltuk. Csupán egyszer kellett egy úszóedzést törölni, azt is elővigyázatosság miatt. Tettük mindezt úgy, hogy a női versenyre megérkezett egy tájfun, szerencsére csak a széle. A nemzetközi csapat most szűkebbre lett szabva a szokásosnál, de természetesen nem a minőség rovására. A versenybírók mintegy 25 országból érkeztek. Magyarországról hárman voltunk jelen, Csovelyák Zita, dr. Varga Béla, mint óvási bizottsági tag és jómagam. A magyar csapatot négy sportoló képviselte, akik kitűnő eredményeket értek el, ami remélhetőleg tovább javítja a sportág helyzetét Magyarországon. A  Tiszaújvárosból indult, az ötkarikás játékokon most debütáló mix-váltó versenyszám nagyon jól sikerült. Izgalmas, látványos küzdelem volt, a sportolók is remekül érezték magukat ebben a versenyformában. Számos magasrangú sportvezető bennünket választott aznap reggel, többek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. 

A Paralimpiára is visszavárják

Normál esetben, sportrajongóként, szurkolóként, vagy nemzetközi sportvezetőként, tisztségviselőként is lehetőség adódik részt venni magyar érdekeltségű eseményeken, ezúttal azonban erre nem volt esély.

– A triatlonon kívül sehol nem jártam és nem is járhattam, hiszen a mozgás teljesen le volt szabályozva ezen az ötkarikás játékon. Mi azért voltunk ott, hogy sportágunk versenyei zökkenőmentesen lemenjenek. Ezt tisztességesen sikerült megvalósítani. Most semmi másról nem szólt ez az olimpia. Ez így volt különleges. Japánból hazaérkezve Kanada felé, Edmonton-ba  vezet az utam, ahol az augusztus 21-i világbajnokságon dolgozom. Innen viszont nem a jó öreg kontinensünk felé veszem az irányt, hanem megyek vissza Tokióba, az augusztus 24-én kezdődő Paralimpiára. Bő egy hetet töltök majd kint, ahol hasonló teendők várnak rám, mint pár hete, az olimpián.

Szűcs István

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.