Lehmann Csongor U23-as világbajnok!

Magyar idő szerint augusztus 22-én, vasárnap hajnalban óriási magyar siker született Kanadában: Lehmann Csongor megnyerte az olimpiai távon kiírt U23-as világbajnokságot.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub 22 éves kiválósága, a 2018-as junior vb-aranya és a 2019-es, első évesként nem kis meglepetésre kiharcolt U23-as vb-ezüstje után, Edmontonban ült fel a korosztály trónjára.

Mint azt a helyszínen tartózkodó Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől megtudtuk, Csongor fia az 1500 méteres, nagy tülekedéssel együtt járó úszást a 8. helyen fejezte be, így az első depózást követően jegyet váltott arra a tizenegy tagú „vonatra”, mely együtt suhintotta végig a 40 kilométeres, közel sem egyszerű, emelkedős, kanyargós kerékpáros etapot.   A hat körös tekerés első kilométereiben volt olyan, hogy az 5-6 tagú üldözőboly 15 mp-re megközelítette az élen haladókat, de a táv felétől újra nőtt a távolság, így a második váltást először ugyanaz a 11 ember kezdte meg, akik együtt indultak kerékpározni. A depóból  a korábbi junior világbajnok, a tokiói olimpián 24. helyezett, a világtanglsita 35. pozícióját betöltő ausztrál Matthew Hauser  rohant ki elsőként a 10 kilométeres, 4 körös futásra. Az auszi 3 kilométerig tartotta néhány másodperces előnyét, ekkor Lehmann Csongor negyedmagával felzárkózott rá. A csoport 5 km-hez érve három tagúra fogyatkozott, Lehmann és Hauser mellett a német Tim Hellwig jelentkezett be az érmekért. Hauser egyszer még próbált ritmust váltani, sikertelenül, így a 9. kilométerig együtt maradt a hármas. Ekkor Lehmann Csongor komolyan rátaposott a gázra, néhány másodperces előnyt szerzett, melyet meg tudott őrizni a célig. A tiszaújvárosiak kiválósága a legjobb futóidőt – kerek 31:00 percet –  produkálva szerezte meg a hőn áhított aranyat, a világbajnoki címet, német és ausztrál riválisa előtt.  

Nem tudom leírni az érzéseimet, ez egy nagyon érzelemdús, megható pillanat számomra – mondta nem sokkal célba érkezését követően az újdonsült világbajnok Lehmann Csongor. –  Második U23-as világbajnokságomon óriási nyomást helyeztem magamra, szerettem volna az ezüstöt tovább fényesíteni egy aranyra. Az úszás hozta a papírformát, a kerékpározás jól ment, az emelkedők sem okoztak különösebb gondot, ami biztató a folytatásra. A futás utolsó kilométere borzasztóan nehéz volt, de annyira akartam. Fogalmam sem volt, hogy két vetélytársam milyen közel van hozzám, de nem néztem vissza. Feszegetettem a határaimat, és beteljesült az álmom, melyért rengeteget dolgoztam az utóbbi két évben is! Rendkívül hálás vagyok a családomnak, edzőimnek, egyesületemnek, edzőpartnereimnek, Tiszaújvárosnak, a támogatóimnak, hogy mindenben segítségemre voltak! Ez az arany az övék is! A verseny előtt azt terveztük édesapámmal, valamint az edzői stáb két tagjával, Fodor Ágnessel és Balogh Bencével, hogy ha sikerül az aranyérem, ez lesz az utolsó U23-as versenyem.  Már évek óta rajthoz állok az elit kategóriás viadalokon, innentől kezdve ott próbálok mind eredményesebb lenni. Legközelebb szeptember 12-én, a csehországi Karlovy Vary-ban indulok a világkupán.  A jövőben az elit világbajnoki sorozatra és világkupára, majd 2022-től a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációra fókuszálok elsősorban.  

Arannyal zárja le utánpótlás éveit

Bár Csongort az U23-as verseny esélyesei közé sorolták, – a már említettek mellett – komolyan számolni kellett még amerikai, brazil, chilei, német, spanyol vetélytársakkal is, akik eddigi Eb, vb, világkupa eredményeit jól ismertük – fogalmazott Lehmann Tibor. – A sokat emlegetett buborék rendszer, és 3 napos hotel karantén, majd a három napos pálya-edzések után érkeztünk meg a magyar idő szerinti vasárnap hajnali rajthoz. Nagy célunk volt az U23-as vb megnyerése, és az, hogy sikerült, természetesen hatalmas örömet jelent számunkra! Csongor ezzel az arannyal úgy zárja le az utánpótlás éveket, hogy 2017 óta minden évben egyéni érmet tudott szerezni. (2017: Kitzbühel, Junior Eb-bronz; 2018: Tartu, Junior Eb-bronz; 2018: Gold Coast, junior vb- arany;2019: Lausanne, U23-as vb-ezüst, 2020: nem rendeztek korosztályos vb-t, elit vb 15.). Ha jól emlékszem, a brit Brownlee-testvérek mellett, ezt a sorozatot csak ő tudta elérni.

Végeredmény (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás; 22 ország, 39 induló): 1. Lehmann Csongor (magyar, Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:46:47 óra, 2. Tim Hellwig (német) 1:46:51, 3. Mathew Hauser (ausztrál) 1:46:55, …13. Dévay Zsombor (magyar), Alba Triatlon SE) 1:49:56.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.