Hat női és hat férfi magyar döntős a Prémium Európa-kupán

Az egyaránt 1-es rajtszámot viselő Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is megnyerte elődöntőjét ma Tiszaújvárosban, a Triatlon Prémium Európa-kupán. Kiss Gergely is behúzta futamátmíg Kovács Zsófia harmadikként kvalifikált a döntőbe. Rajtuk kívül még hat magyar versenyzőért szurkolhatunk a július 17-i, vasárnapi fináléban.

A nyílt Triatlon Prémium Európa-kupa 30 nemzet – közte Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok, Chile, Dél-Afrika, Ecuador, Marokkó, Mexikó, Uruguay – sportolóit felvonultató sprint távú elődöntőit július 16-án, szombaton rendezték meg Tiszaújvárosban.

Az eseményeket megtisztelte jelenlétével dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, aki hivatalos minőségében is járt már a tiszaújvárosi nemzetközi triatlon versenyeken, ezúttal azonban a sportág nagy kedvelőjeként, barátjaként látogatott el a Tisza-partjára.

Bragmayer Zsanett ellenállhatatlan volt

A két futamot alkotó, 47 fős női versenyben 16 magyar sportoló – Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia, Peszleg Dominika, Sarcia Borbála, Molnár Sára, Breitner Hanna, Józsa Bernadett, Putnóczki Dorka, Horváth Karolina Helga, Soós Fanni, Bukovszki Tünde, Kovács Fruzsina Dóra, Holánszky Laura, Bóna Kinga, Medvegy Nóra – kapott bizonyítási lehetőséget. 

Az 1. elődöntőben Bragmayer Zsanett , a világranglista 24., a WTCS-rangsorban 21., az olimpiai kvalifikációs listán 32., a tavalyi tokiói ötkarikás játékok 12. helyezettje nagy riválisával, az ausztrál Emma Jeffcoat-tal, a tokiói olimpia 26. helyezettjével, a július 2-i, Holtenban megrendezett nyílt Prémium Ek 5. helyezettjével, a 2019-es tiszaújvárosi világkupa győztesével együtt, 9:26 perces idővel, vezető pozícióban fejezte be a három körös, összesen 750 méteres úszást. Ugyanitt háromszoros olimpikonunk, Kovács Zsófia kellemes meglepetésre hatodikként futott fel a depóba vezető útra. A 20 kilométeres kerékpározás első körében egy hét tagú élcsoport alakult ki, melyben az említettek mellett még egy-egy cseh, holland francia és szlovák triatlonos tekert. Ez a hetes Bragmayer vezetésével érkezett meg a második váltáshoz, méghozzá megnyugtatónak tűnő, 1:33 perces előnnyel az őket követőkkel szemben. Az 5 kilométeres futás első körének végén Zsanett és Zsófia 11 mp-re ellépett a többiektől. Újabb egy kör elteltével tovább nőtt  a mieink előnye, Jeffcoat 15 mp-re követte őket. Az 1-es rajtszámot viselő Bragmayer Zsanett a harmadik, utolsó körben is ellenállhatatlan volt és megnyerte az elődöntőjét. Jeffcoat lett a második, míg a nagy kedvvel versenyző Kovács Zsófia a harmadik. Az első 14 bejutott a vasárnapi, 30 főt számláló döntőbe.

A női 2. elődöntőben Holánszky Laura 9:08 perccel nyerte az úszás, de Putnóczki Dorka harmadik pozíciója is bizakodásra adott okot. A két magyar lányhoz egy-egy német, portugál és svájci hölgy csatlakozott a kerékpáros depót elhagyva, míg az üldözők hátránya 20 mp volt ekkor. A kerékpározás végére 17 triatlonos együtt váltott a futásra. A táv egyharmadánál az ausztrál Matilda Offord és a német Selina Klamt „akciózott”, de Bukovszki Tünde, több társával együtt csak 6 mp-re engedte el őket. Túl a 3 kilométeren a német Tanja Neubert jelentkezett be az élen haladó kettőshöz. A célba érkezés sorrendje Offord, Neubert és Klamt volt. Bukovszki Tündemegőrizte 6. helyét. A továbbjutást jelentő első 14 közé Horváth Karolina Helga nyolcadikként, míg Bóna Kinga tizennegyedikként csatlakozott. A fennmaradó két helyet a következő legjobb két idő tulajdonosa kapta meg.

Öt magyar férfi a fináléban

A 85 fős, három futamba sorolt férfi mezőnyben tíz magyarért – Lehmann Csongor, Dévay Zsombor, Lehmann Bence, Hornyák Döme, Sinkó-Uribe Ábel, Benedek Péter, Soós Gergő, Tóth Tamás, Kiss Gergely, Dobi Gergő – izgulhattunk.Nekik „mindössze” az volt a feladatuk, hogy az 1-9. hely valamelyikét megszerezzék, hiszen az, illetve a három további legjobb idő ért döntőbejutást.

A regnáló U23-as világbajnok, jelesül a tavalyi tiszaújvárosi verseny férfi győztese, Lehmann Csongor kapta az 1-es rajtszámot, melyre azzal szolgált rá, hogy az olimpiai kvalifikációs listán a 19.,  a világranglistán a 30., míg a világbajnoki széria versenysorozatban a 27. pozíciót foglalja el. Az 1. futamba sorolt versenyző nem igazán akarta a véletlenre bízni a dolgot, nemes egyszerűséggel megnyerte az úszást, testvére Lehmann Bence előtt, majd egy tízfős csoporttal biztonságit hajtott a kerékpáron. Miután Bence vezetésével letették a bringát a depóban, úgy rohant ki onnan, hogy a többiek bizonyára nem értették ennek az okát. Az első 1700 méter után már 10 mp-el vezetett, míg bátyja a 4., Dévay Zsombor az 5. helyen haladt. Újabb egy kör elteltével tovább nőtt a címvédő előnye, aki a célba is elsőnek érkezett meg. 

Lehmann Csongor után a második hely a sprint távú montreáli világbajnoki széria versenyen döntős ausztrál Callum Mcculsky-nak jutott. Dévay Zsombor 5. helye biztos finálét jelentett. A 10. Lehmann Bence 52:33 perces idejével szintén finalista lett.

A 2. elődöntőben a francia Nathan Lessmann vezette ki a sort a Dísztó vizéből, a legjobb magyar, a negyedikként rangsorolt Hornyák Döme volt ekkor. A kerékpározás során kettészakadt a mezőny, az élen tizenhatan tekertek együtt, de előnyük csak 10 mp volt. Hornáyk mellett a Sinkó-Uribe testvérek, Aurél és Ábel is. Az újabb váltásnál „előkerült” a kiváló futó, egyéb iránt ifjúsági olimpiai bajnok brit Ben Dijkstra, aki a legjobbak között depózott és az első kör végére már az élről figyelhette a többieket. A következő mérőpontnál a brit Hamish Reilly állt az élen, de nyolcan szorosan a nyomában haladtak. Reilly a befutónál is megőrizte elsőségét, míg Dijkstra harmadik lett. A magyarok közül innen sajnos senkinek sem sikerült elérnie, hogy vasárnap is rajthoz állhasson.

A 3. elődöntőben ismét magyar részsikernek örülhetett a lelkes közönség, mely Kiss Gergely nevéhez fűződik. Dobi Gergő 4., kétszeres olimpikonunk, Tóth Tamás a 6. helyet foglalta el. Mindhárman jegyet váltottak a 12 tagú kerékpáros „vonatra”, mely együtt gurult be a depóba, több, mint 40 mp előnnyel az üldözőkhöz képest. Kiss Gergely a futáson is próbálta diktálni a tempót, mely három körön át olyannyira sikerült neki, hogy ő haladt át elsőként a célkapu alatt. Tóth Tamás, World Triatlon sportolói bizottságának elnöke, a sportág világszövetségének elnökségi tagja negyedikként kvalifikált a döntőbe.

A Triatlon Prémium Európa-kupa fináléja július 17-én, vasárnap, 14.45 órakor kezdődik Tiszaújváros központjában.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.