Tizennyolc magyar finalista a junior Ek döntőjében


A magyarok közül hölgy és kilenc fiatalember sze
rzett jogot a Tiszaújvárosban megrendezett Triatlon Junior Európa-kupa mai elődöntőiben arra, hogy ott legyen a holnapi fináléban.

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál július 16-i, szombatiharmadik napja a Tisza-parton, a Tiszaújvárosi Turista Triatlonnal vette kezdetét. A 10 km gyaloglásból, 7 km evezésből és 25 km kerékpározásból álló kombinált túrán 2-4 fős csapatok igyekeztek a 7 órás szintidőn belül teljesíteni a távokat. Szintén a szabadidősport események keretében zajlott a streetball-torna a Tiszaújvárosi Sportcentrumban, ahol 14 év alatti leány és fiú csapatok, valamint 14 év feletti női és férfi együttesek mérték össze tudásukat. A gasztronómia kedvelői az idén újra megrendezett Bogratlon Bográcsfőző Fesztiválon alkothattak nagyot. Az elkészült ételeket a Jenei Tamás, Jenei Lóránt, Magos Zoltán alkotta trió zsűrizte.

25 országból érkeztek

A Triatlon Junior Európa-kupa elődöntői 12.00 órakor kezdődtek meg Tiszaújváros központjában. A verseny nyílt jellegéből adódóan a 25 országból verbuválódott 160 fős mezőnyben Ausztrália, Chile, Kanada, Kolumbia és Új-Zéland sportolói is ott voltak. A Dísztóban kijelölt pályán 500 méter volt az úszás távja, majd következett a 12 km-es kerékpározás és a 3,2 km-es futás. A magyar „kontingenst” 31 fiú és 25 leány alkotta.

Nádas Romina futamgyőzelemmel adta meg az alaphangot

A női 1. elődöntőben a dán Kajsa Sophie Gronberg Christensen 6:34 perc alatt teljesítette a két körös úszást, a magyarok közül, 15 mp hátránnyal Nádas Romina indult elsőként a depóba. A 12 km-es kerékpározásra ők ketten, valamint Papp Laura Inez és a szlovén Sara Navodnik szökevénycsoportot alkottak, együtt érkeztek meg a depóba és váltottak a futásra. A 3,2 km-es táv felénél Nádas Romina 9 mp előnnyel haladt az élen Papp Laura Inez előtt, akit az ukrán Yeva Soroka követett. Ez a sorrend a célba érkezésig sem változott meg. A biztos döntőt érő első kilenc közé a mieink közül még a 4. Szobácsi Laurának és a 9. Szabó Viktóriának sikerült bekerülnie.

A női 2. elődöntőben a brit Bethany Cook úszott a legfürgébben, de 4 mp-re ott volt a nyomában Lehmann Sára is, aki sajnos elvesztette a kontaktot a kerékpáros vonattal, így 1 perc hátránnyal mehetett ki futni. Bethany Cook végül „behúzta” a futamgyőzelmet. A magyarok közül Baier Zsófiaa 4. hellyel kvalifikált a vasárnapi fináléra.

A női 3. elődöntő Tabea Huys révén osztrák részsikerrel indult, Dobi Lili 11 mp hátrányban volt a futam ezen szakaszában. A középső versenyszámban az osztrák lány fél percre növelte előnyét a két magyarral őt üldöző csoporttal szemben. Tabea Huys végül rajt-cél győzelmet aratott, Dobi Lili a 3., Pusztai Dóra a 4., Bende Gyöngyvér az 5., Vas Eszter a 8. helyen delegálta magát a döntőbe.

Hóbor Zalán is nyerte a futamát

A férfi 1. elődöntőben Kovács Gyula úszta a legjobb időt, míg a harmadik helyen Györgyfi Szabolcs jött ki a vízből. A hat tagú első kerékpáros bolyban Kovács mellett Trungel-Nagy Kolos követelt helyet magának. A futás felénél még Kovács vezetett, de a célba már az ausztrál Toby Powers érkezett elsőként, megelőzve Kovácsot, a végül 4. Trungel-Nagyot. Baier Kristóf a 6. helyen lett finalista.

A férfi 2. elődöntőben Hóbor Zalánnak köszönhetően ismét magyar nyerte az úszást, aki így tagja lehetett a 7 tagú elmenésnek, melyben ott volt még a mieink közül Fehér Tibor is. A befejező számot Hóbor bírta a legjobban, Fehér Tibor hetedikként, Kárpáti Ákos kilencedikként lett döntős.Heiszmann Benedek ugyan 11. lett ebben a futamban, de idő alapján ő is ott lehet a holnapi rajtnál. 

A férfi 3. elődöntő úszása során Soós Gergő mindössze 2 mp-et kapott a az első helyen a kerékpárjáért induló osztrák Pillertől, akinek honfitársa, Thomas Windischbauercsatlakozott hozzájuk. Ennek a hármasnak közel fél percre sikerült meglógnia a többiektől. A döntés ezúttal is a futásra maradt, melynek során a villámlábúak közül néhányan elléptek. Soós az 5., míg Trungel-Nagy Zalán a 8. helyen váltott jegyet a döntőre.

A futamok első 9. helyezettjén kívül a három további legjobb idő birtokosa kapott szereplési jogot a vasárnapi fináléra.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.