Folyamatos az újratervezés

A tiszaújvárosi triatlonsok is „újraterveznek”

Némi túlzással ketrecbe zárt oroszlánként próbálják meg leküzdeni a koronavírus járvány miatti korlátozásokat a tiszaújvárosi triatlonosok is, akik számára éppúgy bizonytalan az idei szezonkezdet, maga a versenyévad, mint a többi sportág művelőinek. A helyi triatlon versenyek közül a Tisza Triatlon májusi megrendezése nem lehetséges, de jelen állás szerint a júliusi Triatlon Nagyhét is bizonytalan.

A világjárvány keresztülhúzta a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolóinak alapozását, finomhangolását a 2020-as szezon nyitányára. Az elit csoport, az olimpiai A-kerettag Lehmann Csongor, az olimpiai B-keretben számon tartott Putnóczki Dorka és Lehmann Bence, valamint a Héraklész keret két junior korosztályos tagja Bóna Kinga és Sinkó-Uribe Ábel, továbbá Sinkó-Uribe Aurél éppen hogy befejezhette ciprusi edzőtáborozását. Az ifjúsági válogatott horvátországi felkészülése – Vágási Zoltánnal és a Debrecenből év elején Tiszaújvárosba igazolt Kovács Gyulával – azonban sajnos már elmaradt, mint ahogy a serdülő keretben jegyzett Lehmann Sára is helyben járásra kényszerült, valamennyi társával együtt.  

Egyenlőre úszás nélkül készülnek

  • A szűk elit csapat, Putnóczki Dorka, a Lehmann Brothers, azaz Bence és Csongor, Sinkó-Uribe Ábel és Sinkó-Uribe Aurél egyaránt nagyon jó állapotban van, kíváncsi lettem volna az első versenyekre. – fogalmazott Lehmann Tibor, a tiszaújvárosi triatlonosok elnök-vezetőedzője.- A franciaországi Liévin-ben, a tavaly általunk „felfedezett” fedett-pályás Európa-kupán szerettünk volna először rajthoz állni, de ezt a március elejei erőpróbát már elhalasztották, azóta pedig a triatlonban is teljesen megállt az élet. A korlátozások miatt nehezedtek az itthoni edzéslehetőségek is, melyek közül a legdurvább, hogy a Sportcentrum uszodájának bezárásával úszásra egyáltalán nincs lehetőségünk. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) dolgozik valamiféle megoldáson, hogy az úszó olimpiai kerethez hasonlóan a mi 10-12 élversenyzőnk is tudjon legalább heti néhány alkalommal úszni, mondjuk Budapesten. Legjobbjaink lakásaiban berendeztünk egy-egy mini kondatermet, a futó és kerékpáros edzések otthonról indulnak, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy gond nélkül átvészeljük ezt a nehéz időszakot. A kényszerűen megváltoztatott edzésprogrammal néhány hetet át tudunk vészelni, visszaálltunk alapozó munkára, ami még jó is lehet, csak az úszás hiányzik nagyon. A kisebb gyerekek otthon mozognak a szülőkkel, vagy egyénileg, online módon kommunikálva az edzőkkel. Ők nyilván nem szoros programot követnek, inkább a kapcsolatot tartják a csapattal és a sportággal. A nagyok számára fókuszban a nyár végére, őszre kiírt versenyeket tartjuk, illetve az év végi világbajnokságot, bízva abban, hogy ezek megrendezésére, és a megfelelő felkészülésre is reális esély kínálkozik.

A Nagyhét is bizonytalan

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub – Tiszaújváros önkormányzatának és számos támogatónak a segítségével – közel három évtizede rendez nagy sikerű hazai és nemzetközi versenyeket, természetesen ezen idén sem szeretnének változtatni.
– A XXIX. Tisza Triatlonnal kapcsolatban én most úgy látom, hogy csökkent az esély a tervezett május 23-24-i időpontra, bár senki nem tudja megjósolni, meddig áll fenn ez a helyzet- fogalmazott Lehmann Tibor, aki az MTSZ szakmai alelnökeként is tevékenykedik. – Alternatív időponton gondolkodunk, mint ahogy minden korai magyarországi verseny szervezői is. Az elit világkupát és a junior Európa-kupát is magába foglaló, július 15-19-re tervezett  XXII. MOL Triatlon Nagyhéttel kapcsolatban sem született még döntés. A város vezetőivel, a támogatókkal, szolgáltatókkal és szervezőkkel együtt – a körülmények változásának függvényében – figyeljük a fejleményeket és később tájékoztatjuk a közvéleményt.

A  sport is nagy vesztese a koronavírusnak

  • A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) versenyei június 30-ig biztosan elmaradnak. A 2020-as tokiói olimpia egy éves elhalasztása befolyásolja majd a versenynaptárt, és a kvalifikációs sorozatot is.  Ez sok sportolónak, edzőnek és persze a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), a japán szervezőknek óriási érvágást jelent, de szerintem sem születhetett más döntés, hiszen az egészség a legfontosabb mindannyiunk számára. Összességében az a véleményem, hogy sok vesztes ágazata van a koronavírus  járványnak, de a sport ott van a vesztesek élmezőnyében.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.