Tiszaújvárosi Triatlon Napok, az Európa-kupa jegyében

Rendhagyó módon ugyan, de idén ismét a Tisza-parti településen randevúzhatnak a triatlonsport nemzetközi képviselői. A július 16-18. közötti Tiszaújvárosi Triatlon Napok legnagyobb eseményét az elit Európa-kupa jelenti, melyre óriási az érdeklődés.

Az 1999-ben indult, de tavaly a Covid-19 miatt elmaradt Triatlon Nagyhét elnevezésű sport- és kulturális eseménysorozat idei folytatásánál a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak bizony még figyelembe kellett vennie a vírus jelenlétét. Elsődleges szempont továbbra is a sportolók, kísérőik, a helyi lakosság, a sportszerető közönség egészségének védelme. Ebből adódóan a koncerteket nem az eddig megszokott helyszínen, a városi Főtéren, hanem a Tiszaújvárosi Sportcentrumban tartják meg, hiszen így a beléptetésnél tudják ellenőrizni a védettségi igazolványokat.

1997-től, az elmúlt 24 évben – a 2020-at kivéve–23 esztendőn át egyedülálló módon, megszakítás nélkül megrendezett világkupával Tiszaújváros méretéhez, lehetőségeihez, infrastruktúrájához mérten a város által nyújtható maximumot teljesítette. A település adottságait figyelembe véve további növekedés nehezen kivitelezhető. A pandémia felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a nemzetközi versenyrendszerekkel kapcsolatban. A World Triathlon kezdeményezésére, a jövőben minél inkább a kontinentális és regionális versenyek fognak előtérbe kerülni. Ez a nemzetközi sportági szövetség által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával, az elit Európa-kupával. A felnőtt Európa-kupa egy új kezdet, amire lehet építkezni. Előre lehet lépni egy prémium Európa-kupa, vagy felnőtt kontinens-bajnokság, esetleg újra egy világkupa felé.

Természetesen a versenyek rendezésének színvonalában nem lesz változás, a magas minőséget ebben az évben és a jövőben is garantálják az eddig mindig jelesre vizsgázó házigazdák. Az idei érdeklődésre jellemző, hogy az elit és a junior Európa-kupa férfi és női kategóriájában is a szabályok adta maximális 3-3 előfutamot kell majd rendezni, mely más helyszíneken is csak nagyon ritkán fordul elő. Ez egyrészt annak tudható be, hogy egy héttel leszünk a tokiói olimpia előtt, kevés a verseny a naptárban, ráadásul a tiszaújvárosi erőpróbáknak legendásan jó híre van a sportág berkeiben. Több, mint figyelemre méltó, hogy a triatlon nagyhatalmai közül a britek, az olaszok, a franciák és a németek is igen népes küldöttséggel érkeznek a Tisza-partjára.

A versenyek nyílt jellegéből adódóan amerikai, chilei, dél-afrikai és kanadai sportolók is Tiszaújvárosban vendégeskednek majd.

A belvárosi pályákon, a szombati előfutamok során – jelen állás szerint –

 a férfiaknál 10 magyar versenyzőért, köztük a riói olimpiai 20. helyezettjéért, Faldum Gáborért, a házigazdák két élversenyzőjéért, Lehmann Csongorért és Lehmann Bencéért, valamint Dévay Márkért, Dévay Zsomborért és Karai Leventéért szurkolhatunk majd.

A hölgyeknél nyolc magyar – Molnár Sára, Soós Fanni, Hangya Adrienn, Sárszegi Noémi, Bukovszki Tünde, Botka Anikó, Ferenczi Nikolett és a tiszaújvárosiak kedvence, Putnóczki Dorka szerepel a rajtlistán.

A legjobb hazai gyermek és serdülő korcsoportos versenyzőket felvonultató Magyar Utánpótlás Gála nyitja a vasárnapot, majd jöhetnek a junior és elit kategóriás döntők, a legjobb 30-30 sportoló részvételével.

Ami a szabadidősport eseményeket illeti, ebben a rendkívüli esztendőben egy virtuális futóverseny és a Tiszaújvárosi Turista Triatlon kínál lehetőséget az amatőr sportbarátoknak. A Főtér melletti nagy parkolóban péntek déltől nyitva lesz a gyermek játszóház.

A 2021-ben a kialakult körülmények ellenére is egy színvonalas és tartalmas programsorozatot kínálnak a Tiszaújvárosba látogató versenyzőknek, sportvezetőknek, a helyi lakosságnak és a turistáknak. A Lehmann Tibor által összefogott rendezői csapat ezúttal is komoly támogatásra számíthat Tiszaújváros Önkormányzatától, a MOL Petrolkémia Zrt.-től, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványtól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI), a Magyar Triatlon Szövetségtől és további helyi érdekeltségű vállalatoktól. 

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok részletes programja:

Július 16. péntek
12:00-20:00Gyermek játszóház
10:00-19:00Virtuális futóverseny – Ifjúsági Park
20:00Megnyitó
20:30Magna Cum Laude
Július 17. szombat
10:00-20:00Gyermek játszóház
8:00Tiszaújvárosi Turista Triatlon
12:00ETU Triatlon Junior Európa-kupa – elődöntők
14:45ETU Elit Triatlon Európa-kupa – elődöntők
20:30Biebers
Július 18. vasárnap
9:00-20:00Gyermek játszóház
9:00Utánpótlás Gála – gyermek fiú rajt
9:01Utánpótlás Gála – gyermek leány rajt
9:45Utánpótlás Gála – serdülő fiú rajt
9:46Utánpótlás Gála – serdülő leány rajt
11:45ETU Triatlon Junior Európa-kupa – női döntő
12:45ETU Triatlon Junior Európa-kupa – férfi döntő
14:45ETU Elit Triatlon Európa-kupa – női döntő
16:15ETU Elit Triatlon Európa-kupa – férfi döntő
20:30ETU Elit Triatlon Európa-kupa eredményhirdetés
21:15Hoolligans

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.