Mától Tiszaújváros Európa triatlon „fővárosa”

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok – az előttünk álló hétvégén, július 16-18. között – felnőtt és junior Európa-kupával, valamint több más sport- és kulturális programmal várja az érdeklődőket.

   Hosszas, mindenre kiterjedő előkészületek után, példaértékű összefogásnak és együttműködésnek köszönhetően a mai naptól ismét Tiszaújvárosra figyelhetnek a triatlon hazai és külföldi szimpatizánsai. Három napig a vegyészváros lesz a sportág európai „fővárosa”. A Tisza-parti településen a megszokottan magas színvonalú eseményekkel, élükön egy elit és egy junior Európa-kupa futammal, sport- és kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

   A szabadidősport, ezen belül a futás szerelmesei ezúttal nem a klasszikus formában adhatnak számot tudásukról. Az INNO-COMP Virtuális Futóversenyen, július 16-án, pénteken, 10:00-19:00 óra között, mindenki a saját maga által választott időpontban teljesítheti a kiválasztott távot, melyet chip rögzít. Jelentkezés a tiszaújvárosi Ifjúsági Parkban, 10 órától. Nevezési díj nincs. A választható távok2 kör = 1,6 km, vagy 6 kör = 4,8 km. Az időméréshez és a körszámláláshoz szükséges Chip kauciója 1000 Ft, melyet a verseny végén, a chip leadásakor visszafizetnek. Minden célba érkező – a 4,8 km-t teljesítők kétszer akkora eséllyel – részt vesz a Tiszaújvárosi Triatlon Napok ajándéksorsolásán.

Megnyitó és koncertek a Sportcentrumban

   A Tiszaújvárosi Triatlon Napok hivatalos megnyitóját – a még köztünk levő Covid-19 járvány miatt, a résztvevők és érdeklődők egészségének megóvása érdekében – július 16-án, pénteken, 20:00 órától tartják meg a Tiszaújvárosi Sportcentrumban, ahol egyébként a koncertek is lesznek. A koncerteken (Magna Cum Laude, Tóth Andi, The Beebers, Pál Dénes, Hoolligans) való részvétel ingyenes, ám a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében csak védettségi igazolvánnyal, vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók.

Versenyek a városközpontban

   A nemzetközi sportversenyek, illetve a hagyományos Magyar Utánpótlás Gála ezúttal is a városközpontban, a Dísztónál és a környező utcákon zajlanak majd. A felnőtt és junior Európa-kupa futamokra olyan hatalmas az érdeklődés, hogy a szervezőknek egy kategória kivételével 3-3 előfutamot kell indítaniuk.  Figyelemre méltó, hogy a sportág „nagyágyúi” közül a britek, olaszok, franciák, németek is népes küldöttséggel vesznek részt a Tiszaújvárosi Triatlon Klub által megrendezendő, Tiszaújváros Önkormányzata, az EMMI, a MOL Petrolkémia Zrt., a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány és a Magyar Triatlon Szövetség kiemelt támogatásával megvalósuló eseményen. A versenyek nyílt jellegéből adódóan amerikai, ausztrál, chilei, fülöp-szigeteki, kanadai és mexikói sportolók is ott lesznek a rajtnál.

Tíz tiszaújvárosi az Európa-kupákon

   Az elit kategóriás férfiak rajtlistáján – a világranglistás helyezések alapján – az első öt között három magyart jegyeznek. Elsőként a hazai pályán versenyző Lehmann Csongor (73.), másodikként Dévay Márk (80.), negyedikként pedig a riói olimpiai 20. helyezettje, Faldum Gábor (83.) szerepel a rangsorolt sportolók élmezőnyében. Rajtuk kívül persze jó néhányan pályáznak dobogó közeli helyezésre. A további hét magyar között ott található a Tiszaújvárosi Triatlon Klub három kiválósága, Lehmann Bence, Sinkó-Uribe Aurél és Sinkó-Uribe Ábel is. 

A női elit mezőnyben a világranglistás pozíciók alapján nem állunk ilyen jól. Itt az ausztrál Natalie Coveorde (27.), a brit Brett Potter (33.) és az osztrák Sara Vilic (71.) számíthat a legnagyobb favoritnak. A nyolc magyar hölgy egyike lesz az egyre jobb formába lendülő Putnóczki Dorka, a házigazdák kedvence, aki könnyen kellemes meglepetést okozhat.

   A szintén nagyon sűrű junior mezőnyben a Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeiben Bóna Kinga, Berencsi Lili, Lehmann Sára, illetve Kovács Gyula és Vágási Zoltán próbálja felvenni mind sikeresebben a harcot a többiekkel.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.