Fináléba vágynak a Tiszaújvárosiak

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok keretében – július 17-18-án – felnőtt és junior Európa-kupát is rendeznek. Mindkét erőpróbán ott lesznek a helyi színeket képviselő, jó helyezésekre esélyes sportolók is. A szombati előfutamoknak és a vasárnapi fináléknak egyaránt a tiszaújvárosi Városközpont, a Dísztó és környéke ad otthont.

A tervezést már tavaly elkezdtük, de a tényleges előkészületek a folyamatosan változó helyzet és az ezzel járó szabályok miatt viszonylag későn indultak el. – fogalmazott Lehmann Tibor főrendező. – A bizonytalanság miatt több hónapos folyamat volt, amíg az illetékesekkel kitaláltuk, véglegesítettük a koncepciót. A célegyenesben – az utolsó 1,5 hónapban – szerintem hatékony és jó munkát végeztünk. Tiszaújváros vezetésének folyamatos támogatása sokat jelentett az előkészítésben, a finisben pedig a segítők, és a városi cégek, hatóságok, a rendőrség támogatása jelent sokat. Elsődleges célunk volt, hogy egy év szünet után ismét nemzetközi versenyt rendezhessünk. Ebben szervezőtársaimmal, a nemzetközi és hazai szövetség képviselőivel és a várossal eltökéltek voltunk. A lehetőségekhez, szabályokhoz képest szerintem tartalmas programot sikerült összeállítani.  A “triatlon napok” elnevezés jelzés értékű, abban bízunk, hogy ez egy átmeneti állapot, egyben lépcsőfok a hagyományos rendezvényhez történő visszatéréshez. Fáj a szívünk a nagy létszámú közös tömegsport események hiánya miatt, de próbáltunk alternatívát nyújtani az Inno-Comp virtuális futóversennyel és a Turista Triatlonnal. A nemzetközi versenyekre gondolva, csak az elődöntőre kell koncentrálni: a tapasztaltabbaknak a biztonságos döntőbe jutási, a fiatalabbaknak, kevésbé rutinosaknak pedig maga a döntő jelentheti a sikert. Persze nem titok, hogy tiszaújvárosi dobogós és további helyezéseket várok a fináléban az elitektől és a junioroktól egyaránt. De mint mondtam, egyenlőre koncentráljunk csak a szombatra…

Hazai élversenyzők mondták

A házigazda Tiszaújvárosi Triatlon Klub élversenyzői közül szombaton, az elit Európa-kupán Putnóczki Dorka az 1. előfutamba, a férfiaknál Lehmann Csongor és Sinkó-Uribe Ábel az 1., Sinkó-Uribe Aurél a 2., míg Lehmann Bence a 3. előfutamba kapott besorolást. Mindannyian jól eséllyel pályáznak a vasárnapi, 30-30 sportolót felvonultató fináléra.

Putnóczki Dorka: – Ez az egyik kedvenc versenyem, minden évben nagyon várom már, hogy itthon mutathassuk meg magunkat. A felkészülésem szerintem jól sikerült, az edzések jól mentek, de ez sajnos nem mutatkozott meg annyira az idei versenyeimen. Úgy érzem felkészült vagyok, a hazai közönség pedig mindig kitudja hozni a legjobb formámat. Remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy egy olyan eredményt érjek el, amire büszke lehetek. Egyenlőre csak az előfutamokra koncentrálok. Nekem az lenne az ideális helyzet, ha egy jó úszás után létrejönne egy kis bolyos szökés és akkor biztos lenne a továbbjutás. Ha minden jól megy és ez sikerült akkor biztos vagyok, hogy kellő motivációval tudok majd a döntőbe is belevágni!

Lehmann Csongor: – Az elmúlt hónapban az edzésé volt a főszerep, 2,5 hetet magaslati edzőtáborban töltöttünk Olaszországban, ahol nagy kanállal mértük a mennyiségeket. Úgy gondolom, jó formában vagyunk és alig várjuk, hogy versenyezhessünk a hétvégén! Sok erős versenyző fog rajthoz állni, rengeteg féle forgatókönyv elképzelhető, mind az elődöntőkre, mind pedig a döntőre. Nehéz lenne bármit is jósolni. Csapattársaink, a Sinkó-Uribe testvérek, Aurél és Ábel szerintem nagyon jó erőben vannak, ha sikerül elkapniuk a fonalat és tudják hozni azt, amit az edzésen, nem lehet gond az előfutamban. Minden fellépés előtt izgatottak vagyunk, de mikor Tiszaújvárosban versenyezhetünk, különösen. Nagy erőt és motivációt ad, hogy itthon állhatunk rajthoz.  Ami engem illet, mindent meg fogok tenni, hogy a legjobbamat tudjam nyújtani a hétvégén!

Lehmann Bence: – Azt gondolom, hogy amire lehetett felkészültünk. Az edzőtábor nagyon jót tett, sikerült maximálisan csak az edzésre koncentrálni. Nagyon kellemes időben gyűjthettük a kilométereket, valamint mentálisan is nagyon jót tett, hogy volt lehetőségünk kiszakadni az itthoni hétköznapokból. Talán, ami ezen kívül még számítani fog az az, hogy ki mennyire bírja majd a tiszaújvárosi hőséget. Ez a elődöntős-döntős versenyforma mindig hoz meglepetéseket, sokat számít ki, milyen állapotban tud rajthoz állni a döntőben,, így nem tudnék nagy esélyeseket kiemelni, Azt tudom mondani, a nagy nemzetekre lesz érdemes figyelnünk, illetve az egyedüli norvég Vetle Thornra, aki az elmúlt években jó helyezéseket ért el Európa-kupákon. A hazai pálya szerintem mindenkinek motiváció, viszont én igyekszem elkerülni, hogy nyomasszon az itthoni versenyzés. Az előző évekhez hasonlóan arra fogok törekedni, hogy élvezzem a versenyzést, hogy közben magával ragadjon a fantasztikus, már külföldön is híres “Tiszy” hangulat.

 „Nagyüzem”-nyitány az utánpótlással

A vasárnap, 9 órakor kezdődő „nagyüzem” nyitányát a Magyar Utánpótlás Gála jelenti. A hazai ranglista legjobb 16-16 helyezettjei közül a gyermek korcsoport képviselőire 250 m úszás, 7,5 km kerékpározás és 2,4 km futás vár, míg a serdülők az 500 m-es, 12,5 km-es és 3,6 km-es távokat teljesítik. A juniorok ugyanezt teljesítik majd a fináléban.

Az elit Európa-kupa döntősei megismétlik az előfutamokon maguk mögött hagyott sprint távot, azaz 750 métert úsznak (3 kör), 20 kilométert kerékpároznak (8 kör) és 5 kilométert futnak (4 kör).

A junior Ek női döntője vasárnap 11:45-kor, a férfi fináléja pedig 12:45-kor kezdődik. A felnőtt Európa-kupán a női döntő kezdési időpontja 14:45, míg a férfiak 16.15 órakor kezdenek.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.